Кияни закликають змінити пріоритети розвитку Волині

Кияни закликають змінити пріоритети розвитку Волині
Волинь «ззовні» виглядає областю зовнішніх впливів, має образ «прохідного двору» і «просто сільське господарство».

Такий висновок 18 січня під час розширеного засідання регіонального комітету з економічних реформ озвучили дослідники Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) при Президентові України.

У Луцьку представники влади, економісти, депутати та дослідники зібралися, аби обговорити нову стратегію розвитку області. Зокрема, внести зміни та поправки до документу, який має покращити рівень життя волинян. На це засідання приїхали експерти НІСД, які поставили акценти на основних напрямках, які потрібно змінювати в розвитку Волині, як економічної, соціальної та інноваційної області.

Радник при дирекції Націнституту стратегічних досліджень Володимир Лупацій розповів про рівень амбіцій, які Волинь може ставити перед собою та як вона себе сприймає в конкурентоспроможному просторі.

«Сьогодні ззовні виглядає, що Волинь – область об’єкту зовнішніх впливів, образ західної околиці - транзитна територія і образ прохідного двору, і просто сільське господарство», - сказав він.

«Тільки в хорошому розумінні…», - звернувся до Лупація губернатор області Борис Клімчук.

Так, як область розташована на прикордонні, то київські дослідники пропонують глянути на Волинь, як на трансферний центр Заходу України, який дозволить нарощувати статус суб’єкта економічних, соціальних та гуманітарних проектів та ініціатив.

Потому Володимир Лупацій озвучив інтеграційні цілі, які потрібно ставити, щоб підправити ситуацію в майбутньому. Однією із них є комплексний підхід до освоєння потенціалу державного кордону та транзитного потенціалу області і перетворення їх на джерело та стимул економічного розвитку.

«Тут акцент робиться на розвиток транспортного та транзитного потенціалу. В Україні у всіх областях, які межують із Євросоюзом, дуже багато розмов про транскордонну співпрацю. Сьогодні вона все таки зводиться до такої торговельної моделі. З боку країн ЄС та прикордонних регіонів здійснюються непаритетні проекти», - розповів Володимир Лупацій.

Відтак, на його думку, українські регіони не виступають на рівній основі. Тому одним із напрямків розвитку повинно бути створення не торгівельних, а транскордонних, промислово-інвестиційних відносин.

Також Володимир Лупацій пропонує зробити переоцінку обласних економічних стратегій та програм.

«Ми пропонуємо прийняття генерального плану територій Волинської області, приведення стратегії, програм і планів області у відповідність до цього плану. Бо неможливо забезпечити інфраструктурні та фінансово-інвестиційні умови для урбаністично-промислового розвитку, якщо це просто буде моноцентричний розвиток», - сказав експерт із Києва.

Потому він розповів, що для забезпечення збалансованого доступу до інфраструктурних ресурсів і точок економічного зростання треба, щоби Волинь розвивалася на основі двох центрів – Луцька та Ковеля.

Колега Володимира Лупація, завідувач сектору регіональної політики НІСД В’ячеслав Жук наголосив: окрім цього на Волині треба розвивати туристичну галузь, бо туризм – це імідж регіону.

Наразі, документи про стратегічний розвиток Волині виносять на громадські обговорення. А потім із доповненнями його мають прийняти на сесії Волиньради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кияни закликають змінити пріоритети розвитку Волині
18 січень, 2012, 15:43