На Волині покажуть «Приховану історію»

На Волині покажуть «Приховану історію»
У Луцьку демонструватимуть знахідки археологів на городищі Володимира-Волинського.

Відкриття експозиції розпочнеться п'ятого березня о 12:00 у Волинському краєзнавчому музеї, - повідомили у ДП «Волинські старожитності».

Експозиція має на меті показати основні віхи історії колись великого замку на Волині та страхітливого злочину, прихованих від людського ока.

Так, протягом 2010-2012 років тривали археологічні дослідження ДП «Волинські старожитності» на городищі в місті Володимир-Волинський. Першочерговим завданням експедиції було дослідження замку Казимира, відомого в писемних джерелах, але прихованим нашаруваннями століть.

У 2010 році організували роботи, що стосувалися розкриття східної частини фундаменту замкових мурів. Знахідки княжих часів поряд зі стінами підтверджували високий статус міста, про який було відомо із писемних джерелах.

Поодинокі знахідки ХХ століття вважались результатом перекопу, аж поки під кінець сезону не було виявлено поховання. Після розчистки верхніх кістяків стало зрозуміло, що їх десятки, і це лише на невеликій ділянці досліджень.

Так, ще в 1997 році львівське обласне товариство «Пошук» спільно з Володимир-Волинським історичним музеєм організували на городищі ексгумаційні роботи. Тоді дослідники дійшли висновку, що поховані є полоненими воїнами Війська Польського, розстріляними у 1939-1940 роках підрозділами НКВС.

З огляду на це попрцювати на місці захоронень запросили польських дослідників з Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва. Члени міжнародної експедиції за два польові сезони ексгумовали останки близько 750 жертв розстрілів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.