Україна та Польща готуються відзначити річницю Волинської трагедії

Україна та Польща готуються відзначити річницю Волинської трагедії
Поляки хочуть вшанувати українців, які під час Волинської трагедії 1943 року врятували життя їх співвітчизників.

Про це 27 лютого під засідання Польсько-Українського форуму партнерства заявив співголова громадської ініціативи Павел Залєвський, - пише Польське радіо для закордону.

Після завершення засідання він підкреслив, що Польща зобов'язана увіковічувати пам’ять жертв трагічних подій 1943 року.

«Ми маємо право на правду, з нього випливає право на пам’ять та вшанування тих жертв вбивства, які все ще вимагають вшанування. Ми також сказали, що дуже вагомим для нас є поєднання, що воно має суспільний характер. Ми вважаємо, що питання дискусії на тему цих складних справ у польсько-українській історії має бути відокремлене від політики», – заявив євродепутат.

Співголова Польсько-Українського форуму партнерства Анатолій Кінах запевнив, що з боку України є воля вшанування жертв трагедії 1943 року, аби будувати поєднання на історичній правді.

Натомість Залєвський зазначив, що серйозним викликом для обох країн є не тільки вшанування жертв, але також вираз вдячності тим людям, які не піддалися «безумству ненависті».

«Ми всі маємо глибоко в серці і схиляємо голови перед тими українцями, які допомагали полякам, рятували поляків, які проявили християнську любов. Вони заслуговують на увічнення. Нам дуже залежить, аби цю численну групу українців гідно вшанувати», – заявив польський політик.

Довідка


Волинська трагедія - обопільні етнічні чистки українського і польського населення здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Частина польсько-українського протистояння у Другій світовій війні, або за Володимиром В'ятровичем «Другої польсько-української війни». У ширшому сенсі, складова багатовікового українсько-польського протистояння на західноукраїнських землях — Волині, Галичині, Холмщині, Підляшші, Надсянні, Лемківщині.

Джерело: Вікіпедія

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
оун-упа знищили 200 тис.мирного польского населення...
Відповісти
Останні новини
Україна та Польща готуються відзначити річницю Волинської трагедії
28 лютий, 2013, 13:25