Люди мають не лише споживати, а й творити, - дружина Садового у Луцьку про туристичний потенціал

Люди мають не лише споживати, а й творити, - дружина Садового у Луцьку про туристичний потенціал
Щоб стати туристичною перлиною, місто не обов’язково має мати безліч архітектурних пам’яток – найважливіше, аби були цікаві люди, готові втілювати нові проекти. Водночас, вічно «виїжджати» на архітектурній спадщині не вдасться – треба вже нині творити майбутнє.

Про це розповіла дружина мера Львова Катерина Кіт-Садова у Луцьку 3 серпня.

«У Європі та світі є архітектура ще й не така, як ми маємо. Але є поняття актуальності сьогодення. Зараз ми ще «виїжджаємо» на нашій давнині. Та тоді виходить, що ми тільки споживаємо, а має бути логічний ланцюжок: ми отримали те, що нам дали, але мусимо робити ще щось і для наступних поколінь. Таке життя. А якщо ми будемо тішитися тільки історичними пам’ятками, то ми будемо просто вичерпувати все що в нас є, а майбутнім поколінням нічого не залишиться», - вважає жінка.

Тому, на її думку, важливо вчитися самим створити пам’ятки для майбутнього.

На думку Кіт-Садової, не обов’язково йдеться про архітектурні творіння. Як приклад вона навела фестиваль «Бандерштат», адже це подія, на яку приїжджають. За її словами, вона з нетерпінням хоче пізнати суть фесту, адже місто – це перш за все люди.



«Замок - це пам’ятка того, як місто любили колись, а мені цікаво знати, як його люблять тепер… Найважливіше те, чому люди приїжджають на цей фестиваль - це цінність людини. Туди приїжджають люди, які тим живуть і відносно того будують свою систему координат. Вони живуть щиро, бо якби це було не так, то за 12 років в наших умовах на той фестиваль би махнули рукою», - впевнена Садова.

Тому такі події – один із доказів того, що зараз формується авангард активних людей, який буде вести суспільство вперед.

Якби у жінки була можливість провести власну гутірку на фестивалі, то, зазнається вона, їй цікаво було б просто сісти із усіма у коло та спілкуватися.

«Мене найбільше цікавлять стосунки між людьми на духовному рівні – які тепер цінності важливі, якими ми маємо бути і що нам має бути важливо у цьому житті», - розповіла жінка. Їй цікаво було, аби кожен мав можливість щось сказати у невимушеній атмосфері. Кіт-Садова пригадала, що недавно вела гутірку для пластунів, які приїхали у табір на Волині.

«Я там розповідала про людей з особливими потребами і розмовою неповносправністю. У нас у Львові є реабілітаційний центр «Джерело», я належу до їхніх друзів, вони займаються з дітьми і молоддю з особливими потребами. Є різні організації, які працюють із людьми, які є розумово неповносправними. Мені було б цікаво дізнатися, чи є таке щось у Луцьку», - розповіла жінка та пожартувала, що про дороги говорити їй би точно було не цікаво. Тому інклюзія - це ще одне питання, яке було б цікаво обговорити. Люди з дитинства мають вчитися сприймати інших, бо радянська влада знищила основи традиційного виховання.

«Насаджували стандарти нездорової конкуренції – хто сильніший, той правий, хто при владі, тому все дозволено. Тепер нам треба згадувати те, що тече в нас в крові – як у нас любили одне одного приймати, терпіти, смирятися перед одне одним. По трошки цей процес піде», - впевнена Садова.

Натомість приємно, що тепер люди часто починають самі втілювати цікаві ініціативи. Тоді інші, дивлячись на них, беруться допомагати. Таким чином, ініціативність поширюється далі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Люди мають не лише споживати, а й творити, - дружина Садового у Луцьку про туристичний потенціал
03 серпень, 2018, 19:42