Ринок харчування школярів у Луцьку, ймовірно, поділили на трьох, ‒ експерти

Ринок харчування школярів у Луцьку, ймовірно, поділили на трьох, ‒ експерти
Протягом кількох останніх років лише три суб'єкти господарювання перемагали в тендерах на харчування учнів луцьких шкіл.

Йдеться про комунальне підприємство «Комбінат шкільного та студентського харчування», ФОП Степана Карпюка та ФОП Любомира Горбачука, - пишуть в Центрі політичного аналізу та виборчого консалтингу.

Зокрема, нещодавно стало відомо, що Комбінат шкільного та студентського харчування отримає понад 4,7 мільйона гривень за харчування для дев'яти тисяч дітей 1-4 класів загальноосвітніх шкіл міста, 300 дітей з малозабезпечених сімей, 120 дітей-сиріт та 286 вихованців навчально-реабілітаційного центру.

Окремо відбуваються закупівлі послуг їдалень у луцьких гімназіях № 14 та № 21. Тут протягом багатьох років постійно виграють ФОП Горбачук Любомир Антонович - в гімназії № 14 та ФОП Карпюк Степан Миколайович - в гімназії № 21. На 2013 рік суми угод склали: підприємець Карпюк - 280 тисяч гривень, підприємець Горбачук - 194 тисячі гривень.

Детально ознайомившись із ситуацією з державними закупівлями послуг шкільних їдалень у Луцьку, експерти Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу прийшли до висновку, що ринок шкільного харчування у Луцьку може бути поділений між трьома суб'єктами: КП «Комбінат шкільного та студентського харчування», ФОП Горбачук та ФОП Карпюк. За Карпюком «закріплена» гімназія № 21, за Горбачуком - гімназія № 14, решту 26 закладів освіти обслуговує Комбінат шкільного та студентського харчування.

Наприклад, в тендері на харчування дітей у 2012 році в 21-й та 14-й гімназії брали участь підприємці Горбачук та Карпюк. В обох випадках найнижча ціна харчування складала: для учнів 1-4 класів - 2,60 гривні, дітей з малозабезпечених сімей - 3,5 гривні, дітей-сиріт - 4 гривні, дітей в пришкільних оздоровчих таборах - 14 гривень. Проте в тендері, який проводила гімназія № 14, така ціна стояла в підприємця Горбачука, а в тендері, який проводила гімназія № 21, - в підприємця Карпюка. Точно з такою ж ціною харчування дітей в інших школах у 2012 році переміг Комбінат.

Цьогоріч ситуація повторюється. Комбінат шкільного та студентського харчування та підприємець Карпюк поставили однакові «переможні» ціни. Проте чомусь вони їх підняли, коли брали участь в тендері на забезпечення харчування у гімназії № 14, а відтак перемогу тут знову здобув підприємець Горбачук.

«Дуже ймовірно, що в цій ситуації ми маємо справу зі змовою учасників процедури закупівель. А однією з цілей дії закону «Про здійснення державних закупівель» є саме створення конкурентного середовища та розвиток добросовісної конкуренції», - вважає координатор у Волинській області Всеукраїнської ініціативи «За доброчесні закупівлі в системі освіті» Андрій Лучик.

«В цю ситуацію згідно з буквою закону мав би втрутитися Антимонопольний комітет. Але якщо змова учасників закупівлень послуг шкільних їдалень існувала і, це буде доведено, то існує небезпека, що діти залишаться без обідів в школі. Не думаю, що голодні діти - це гарна ідея», - додав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Син постійно відмовляється від обіду в школі: іжа несмачна, картоплю дають солодку (навно - мерзла), в котлетах один хліб і т.п.
Відповісти
не знаю, хто там виграє, а дитина моя їсти не хоче у їдальні, каже, що зовсім несмачне, навіть улюблена дітьми піца...
Відповісти
Хм, а что вы хотите за 2,6 грн? Попробуйте приготовить дома за эти деньги. А откатить директору и компании? А себе что-то заработать? А ведь еще надо и зарплату выдать и налоги заплатить.
Відповісти
Так, за 2.60грн дуже смачно приготуєш.
Відповісти
Останні новини
Ринок харчування школярів у Луцьку, ймовірно, поділили на трьох, ‒ експерти
04 березень, 2013, 14:59