Цікаві та маловідомі факти про тюльпани*

Цікаві та маловідомі факти про тюльпани*
Тюльпани – одні з найгарніших квітів у світі. Їх можна побачити не лише в магазинах, а й на клумбах, у садках. Букети тюльпанів – гарний подарунок чи елемент декорування весільного столу. Хочете дізнатися більше про ці чарівні квіти?

Цікаво про тюльпани

Ось які факти ми підготували для вас:

• Символізм цих квітів дуже різноманітний. Червоні тюльпани представляють справжнє міцне кохання. Білі кажуть: «Прошу вибачення». Фіолетові – символізують королівську владу. Квітка також є символом Фонду хвороби Паркінсона. Багато видів тюльпанів було названо на честь Джеймса Паркінсона. Фонд почав використовувати цей символ у 1980 році.
• Був час, коли тюльпани стали найдорожчими квітами на планеті. В 1600-х роках ці квіти були дорожчими, ніж будинки. Вони могли коштувати в 10 разів більше, ніж заробляв кваліфікований майстер за рік. Це було в розпал «тюльпанової лихоманки», у 1634-1637 роках.
• Як і деякі інші квіти, тюльпани є їстівними. Під час Другої світової війни їх часто вживали у їжу голландці, які не могли собі дозволити кращі продукти. Їх можна використовувати як заміну цибулі. Також квіти використовують для виробництва вина. Вони є частиною сімейства Liliaceae, в яке також входять цибуля, часник і спаржа.
• Нідерланди є найбільшим виробником і експортером тюльпанів. Щорічно тут вирощують і вивозять за кордон близько 3 мільярдів цибулин. В певний період ці квіти були четвертим по об’єму експортним товаром країни – після сиру, джину та оселедців.
• Тюльпан був популярною темою для персидських поетів з XIII ст. У вірші «Гулістан» Мушаррідуд-дін Сааді описував райський сад з безліччю яскравих тюльпанів і ароматних троянд. Останнім часом ці квіти часто згадує в свої творах іранська поетеса Сімін Бехбахані. В Османській імперії зображення квітів наносили на тканину, посуд, плитку для стін та підлоги. Турки вважали тюльпан символом достатку й поблажливості. Час найбільшого розквіту Османської імперії часто називають «епохою тюльпанів», або Lale Devri турецькою мовою.
• В День Святого Валентина тюльпан є другою за рівне популярності квіткою. Перше місце впевнено займає троянда.
• Існує близько 150 видів тюльпанів. Сортів налічується приблизно 3000. Нові сорти з’являються регулярно. Але для повноцінного впровадження кожного з них повинно минути не менш як 20 років.
• Тюльпани отримали свою назву завдяки формі квітів. Назва походить від перського слова «delband», що означає тюрбан.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: тюльпани
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вау,помогло
Відповісти
Останні новини
Цікаві та маловідомі факти про тюльпани*
27 серпень, 2016, 13:53