Жителі одного з найвищих будинків Луцька бояться обвалу будівлі

Жителі одного з найвищих будинків Луцька бояться обвалу будівлі
Жителі одного з найвищих будинків Луцька, який розташований на проспекті Волі, 22, бояться обвалу багатоповерхівки.

Такі побоювання у них виникли після початку ремонту в одній з квартир на першому поверсі, - пише Четверта влада.

Підприємець Сергій Дубинка планує тут облаштувати офіс. Дізнавшись про це, мешканці звернулися до міської ради, Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, житлово-комунального підприємства та прокуратури з проханням перевірити правомірність таких дій бізнесмена. У відповідь отримали повідомлення, що всі дозволи є і жодних порушень не виявлено.

Мешканці бояться того, що в їхньому будинку може повторитися трагедія, яка у червні минулого року сталася у 5-поверхівці на вулиці Рівненській, 109, і не бажають, щоб у багатоповерхівці з’явився офіс.

«Там все ще почалося минулого літа десь. Ми йшли ще із однією мешканкою і вирішили хоч зайти туди та й поглянути, що там робиться. Як зайшли туди, а там така площадка двокімнатна, а дозволу ж нашого ніхто не просив. Ми боїмося повторення минулорічної трагедії на Рівненській», - розповіла мешканка будинку Неля.

Начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області Тарас Шнит повідомив, що їхня структура надає власнику лише один дозвіл – декларацію про початок робіт. За його словами, перепланування у квартирі саме по собі не страшне, однак закон забороняє будь-яким чином впливати на несучі стіни. Також при облаштуванні офісу має бути передбачений окремий вхід.

Обурені переплануванням квартири і облаштуванням офісу у своєму будинку, мешканці організували будинкові збори та запросили представників власника квартири, бо той був у відрядженні.

«Тут буде або страхова компанія, або фотосалон і магазин фототоварів. Ми не будемо нічого добудовувати. Там є балконні двері, до них зробимо лише сходинки і все. Ми отримали з Інспекції ДАБК дозвіл 24 грудня, отримали погодження сусідки зверху. А два роки тому отримали дозвіл із ЖКГ», - розповів представник власника помешкання Олексій.

Так зараз виглядає квартира, де невдовзі має з’явитися фотосалон. За словами Олексія, тут мають завершити ремонт, замінити вікна та облаштувати сходинки до балкону.



За словами мешканців, власник квартири нібито планував придбати оселю й на другому поверсі будинку. Інженер з експлуатації житлового фонду ЖКП №3 Сергій Бурба пояснив, що об’єднати перший і другий поверх буде дуже складно.

«Міжповерхові панелі «довбати» йому не дозволять однозначно. Як він буде зв’язувати перший і другий поверх не відомо. Згідно з нормами, службові приміщення, які облаштовуються, мають мати окремий вихід. Теоретично він може ззовні прибудувати сходи до другого поверху, але це якщо він розробить проект і отримає дозвіл», - відзначив працівник житлово-комунального господарства.

За словами представника ЖКП, якби мешканці будинку створили ОСББ, то вони могли серйозніше впливати на подібні дії, оскільки власник квартири мав би отримати дозвіл на перепланування саме від об’єднання співмешканців.

Самі ж мешканці не збираються миритися із підприємцем і обіцяють звертатися у вищі органи.

Як з’ясувало видання «Четверта влада», підприємець Сергій Дубинка уже має фотосалон «Profoto центр Kodak» на Театральній площі обласного центру.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Держись Серега))))
Відповісти
Господи! Коли вони перестануть руйнувати житло?
На жаль міська влада підстрахувалась самоусунувшись від цих питань. Начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Волинській області Тарас Шнит крім видачі дозволів взагалі більше ні за що не відповідає.
Проєкти розробляють фірми-одноденки.А забудовник вже робить як йому на душу ляже. Контролю практично ніякого. У випадку обвалу взагалі тепер крайнього немає.Ще в процесі реконструкції можуть перепродати третій особі. Боронитись мешканцям треба самостійно. БО ЦЕ ВЖЕ БУДУТЬ ПРОБЛЕМИ ТІЛЬКИ САМИХ МЕШКАНЦІВ.Граються вони з вогнем. Тому, що вартість такого будинку кілька мільйонів доларів. А як стане аварійним то й квартиру не продастеі не поміняєте і до мерії тепер взивати буде марно. На жаль правових механізмів, щоб найбіднішим захистити свою мізерну власність.
Переконаетесь, що ми вже сьогодні нікому не потрібні отримавши чергові відписки від мерії, прокуратури, інстекції і т. д по списку.
Відповісти
А кому какое дело сколько и чего имеет Сергій Дубинка?! Это его ЛИЧНОЕ и не суйте свой нос... Как всегда - украинская ЖАБА!
Відповісти
Шоб тобі ту ЖАБУ та у жопу. Ти поживи в таких будинках, а тоді будеш базарити. В них бабло і їм все можна. Як затрясеться будинок, то вони першими змотаються, а як жити людям, які там залишаться і в них немає бабла. Бидляки вони, яких треба помиями поливати і в мордяку бити. Іншим способом нічого тепер не вирішити., бо все куплено.Коли їм вже пельки тріснуть?
Відповісти
Мали подібний досвід, коли на Волі на першому поверсі робили аптеку. Стіни всі знесли і почали роботи Ніяких затверджених проектів, експертиз, відповідних дозволів - нічого! У міській раді зробили "великі очі"- ой, і справді немає ніяких документів. Цирк! Ледве вдалось домогтись припинення робіт до завершення проекту перепланування і офіційної реєстрації нової установи. І власник, що типово для Луцька, в процесі робіт швидко помінявся. Всі ці перепланування-зовсім не жарт. Правильно мешканці будинку хвилюються - є про що...
Відповісти
Хай краще йде Дубинка і у своєму будинку валить стіни і влаштовує офіси, тоді це буде його особиста справа, а в багатоповерхівку хай не суне носа...
Відповісти
Дубинку на костер.
Відповісти
Останні новини
Жителі одного з найвищих будинків Луцька бояться обвалу будівлі
05 березень, 2013, 12:24