Що святити та чого не можна робити на Горіхового Спаса

Що святити та чого не можна робити на Горіхового Спаса
29 серпня православні християни відзначають перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа. У народі це свято називають Горіховим або Хлібним Спасом.

Про це пише 112 канал.

Третій Спас іде услід за Медовим (14 серпня) і Яблучним (19 серпня) Спасами.

Передісторія свята

Згідно з переказами, почалося все з походу живописця Ананія до Ісуса Христа. Ананій приніс Ісусу листа, в якому хворий на проказу правитель міста Едесси в Месопотамії просив прийти і зцілити його.

Живописець намагався написати образ Христа, але йому це не вдалося. Тоді Ісус витер обличчя рушником, на якому відбився його лик. Пізніше один з учнів Христа відніс рушника хворому цареві, і той зцілився від важкої недуги.

29 серпня 944 року імператор Візантії Костянтин Багрянородний наказав перенести нерукотворний образ Христа з Едесси до Константинополя. Саме тоді й було встановлено свято.

Народні традиції

Третій Спас не даремно називають Горіховим. Це пов'язано з тим, що в цей час, як правило, закінчували жнива і тоді ж дозрівали лісові горіхи, які дозволялося збирати.

У давнину на Горіховий Спас влаштовували ярмарки, тому свято також називали "Спас на полотні", або "Полотняний Спас". Вважалося, що цього дня торгівля йшла особливо добре.

У давнину говорили: "Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають".

На Третій Спас у церкві святять горіхи, і вважається, що від цього дня дозволяється їсти горіхи нового врожаю.

Головна святкова страва – коровай з нового хліба і горіхи. Також на столі мають бути мед і яблука. Гостей і рідних пригощали пирогами і стравами з горіхами.

Крім того, цього дня заведено освячувати воду й чистити колодязі. Вважалося, що вода з підземних джерел у цей час є цілющою.

Третій Спас також вважають і періодом заготівлі яблук, а зібрані в цей період яблука мають бути поживними і довго зберігатися.

На Горіховий Спас відлітають останні ластівки.

Була така прикмета: якщо журавель відлетить до Третього Спаса, то на Покрову буде морозно.

У це свято також влаштовували ворожіння. Зокрема, дівчата ворожили на горіхи і дізнавалися про свою долю. Перший зірваний горіх потрібно було з'їсти і визначити його смак. Якщо він солодкий – успіх у любовних справах, гіркий – розчарування.

Також Горіховий Спас є традиційним часом ярмарків і покупок.

Купити щось потрібно обов'язково, щоб на майбутній рік не відчувати нестачі в грошах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Що святити та чого не можна робити на Горіхового Спаса
29 серпень, 2018, 10:32