Розвінчуємо поширені міфи про катаракту*

Розвінчуємо поширені міфи про катаракту*
Катаракта є найпоширенішою причиною втрати зору в усьому світі. Незважаючи на поширеність цієї хвороби, багато людей мають хибні уявлення про неї. Володіння правильною інформацією важливе для захисту здоров’я. Симптоматика, а також те, як проходить операція по видаленню катаракти - детальніше на zir.com.ua. Ми ж у цій статті постараємося розібратися у кількох важливих питаннях, пов’язаних з цим захворюванням.

Міф №1

• Катаракта розвивається лише у людей похилого віку.

Це правда, що більшість випадків захворювання пов’язане зі старінням. Але погіршення зору можливе і в 40 чи 50 років. Але в цей час симптоми є малопомітними і часто ігноруються доти, доки проблема стане більш серйозною.
Можливий розвиток вторинної катаракти після глаукоми та інших проблем з очима. Помутніння кришталика також може виникнути через травму ока.

Міф №2

• Катаракта – це невід’ємна частина старіння. З нею нічого не можна вдіяти.

Хоча запобігти розвитку захворювання неможливо, його прогресування можна вповільнити. Для цього потрібно захищати очі від ультрафіолету за допомогою якісних сонцезахисних окулярів, правильно харчуватися і приймати харчові добавки. Деякі дослідження показують, що прискорювати помутніння кришталика можуть діабет і паління.

Міф №3

• Катаракта – це плівка, яка може рости на оці й після операції.

Насправді це не плівка, яка закриває райдужну оболонку, а помутніння (затуманення) всередині кришталика. Деякі люди вважають, що краплі для очей можуть розсмоктувати цю плівку. Насправді ж немає крапель для лікування чи затримки розвитку захворювання, ефективність яких була б доведена. А після заміни кришталика прогресування затуманення припиняється.

Міф №4

• Хірургія – єдиний спосіб лікування катаракти.

Симптоми захворювання (особливо на початкових стадіях розвитку) можуть бути різними: від бляклості кольорів до неможливості розпізнавання об’єктів. При деяких симптомах стан пацієнта може бути покращений за допомогою нових окулярів, більш яскравого освітлення.

Якщо погіршення зору заважає нормальному життю, операція по видаленню катаракти – це єдиний ефективний метод лікування. Спеціалісти медичного центру «Новий зір» нададуть докладну консультацію з цього питання. У більшості випадків відкладення операції на певний час не стає причиною серйозної шкоди для ока і не ускладнює хірургічне втручання. Але надто довго зволікати все ж не варто.

Міф №5

• Оперативне втручання болюче й ризиковане.

Заміна кришталика є однієї з найчастіше виконуваних і безпечних хірургічних процедур. Звичайно, певні ризики завжди існують. Але їх можна мінімізувати завдяки професіоналізму лікаря й використанню сучасного обладнання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: катаракта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.