Влада знову переписує Податковий кодекс

Влада знову переписує Податковий кодекс
Влада має намір посилити відповідальність контролюючих органів за прийняття неправомірних рішень по податковим та грошовим зобов'язанням платників.

Таке рішення чревате накладенням штрафних санкцій на інспекторів, порушення яких будуть доведені в суді, - пише Forbes.ua з посиланням на «Комерсант-Україна».

Крім того, в уряді також планують обмежити кількість позапланових перевірок.

Як повідомляється, Мінфін розробив законопроект про внесення змін до Податкового кодексу з метою посилення відповідальності контролюючих органів. Так, пропонується розширити відповідальність перевіряючих органів шляхом поширення її на прийняття неправомірних рішень, що впливають на права платників, а також тих, за якими визначаються податкові або грошові зобов'язання.

Однак варто відразу зазначити, що тільки суд визначить, чи є законним рішення, прийняте посадовою особою.

«Зараз відповідальність чиновника може настати у разі невиконання або неналежного виконання своїх обов'язків, та й то лише дисциплінарна - винесення догани і, в крайньому випадку, звільнення», - говорить керуючий партнер юридичної фірми Гвоздій та Оберкович Валентин Гвоздій.

Водночас він додає, що ні разу не зіштовхувався з випадками, щоб чиновники реально понесли фінансову відповідальність за свої дії.

Експерт стверджує, що запропонована урядом зміна розширює нині діючу узагальнену норму про відповідальність і дає можливість бізнесу претендувати на відшкодування збитків, якщо суд визнає рішення податкових органів незаконним.

Ще одна норма, запропонована Мінфіном, спрямована на перегляд порядку проведення документальних перевірок. У разі ухвалення закону податківцям буде заборонено проводити документальні позапланові перевірки платників за періоди, які вже аудовані в межах планових перевірок.

Але оскільки ця норма не буде поширюватися на перевірку обгрунтованості сум заявленого відшкодування ПДВ, бізнес майже не відчує позитивний ефект від ініціативи, - вважають експерти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Влада знову переписує Податковий кодекс
07 березень, 2013, 10:54
Загинув актор Андрій Панін
07 березень, 2013, 10:37