Чому гідравлічна олива змінює колір?*

Чому гідравлічна олива змінює колір?*
Коли гідравлічна олива змінює колір із золотисто-медового на коричневий, чи означає це, що її потрібно негайно замінити? Чи страждає гідравліка в цьому випадку від поганого змащення та забруднень? Або ж це нормальний процес, і зміна кольору є нормальним явищем? Ці питання часто задають люди, які займаються технічним обслуговуванням транспортних засобів та спецтехніки. І в цій статті ми постараємося дати на них докладні відповіді.

Причини зміни кольору

Багато людей вважають, що потемніння оливи в гідравлічній техніці та легковому автомобілі – однакові процеси. Але це не так. Темно-коричневу автомобільну оливу дійсно треба замінити якомога швидше. Але в промисловій техніці вона перебуває в набагато кращих умовах. Зміна кольору – попереджуючий знак. Але він зовсім не вказує на те, що заливати свіжі мастильні матеріали потрібно негайно. Спочатку варто визначити причини потемніння.

Дві найбільш поширені причини:

- Окислення;
- Термічне напруження.

Сама по собі зміна кольору ще не вказує на проблему. Можна побачити золотисту оливу, яка вже перестала виконувати свої функції. А інколи темно-коричневі мастильні матеріали цілком відповідають поставленим вимогам.

Але все ж потемніння свідчить про необхідність проведення діагностики. Можливо, система має одне чи кілька проблемних місць, де температура оливи різко підвищується. Потім вона знову охолоджується, через що виникає термічне напруження.

Окислення виникає, якщо в систему потрапляє повітря. Тоді мастильні матеріали контактують з киснем і відбувається хімічна реакція. Вона супроводжується зміною кольору. Але часто навіть майже чорна олива продовжує добре функціонувати, оскільки її ресурс ще не є вичерпаним. Наявність часток металу (каталізатор), тепла і води пришвидшує процес окислення.

Аналогічний ефект викликає і підвищення кислотності.
В’язкість оливи збільшується у міру того, як розчинні домішки змішуються з нею. На внутрішніх поверхнях системи лишається тонка нерозчинна плівка. При постійному впливі цих забруднень процес деградації прискорюється.

Концентрація осаду в 1% подвоює швидкість окислення в порівнянні з новими мастильними матеріалами. Деякі метали, особливо мідь, діють в даному випадку як каталізатори. Вода ще більше прискорює процес.

Єдиний ефективний метод перевірки ступеню окислення чи термічного напруження – аналіз мастильних матеріалів.

Високоякісні гідравлічні оливи ви можете придбати в магазині компанії «Гідромаркет». Досвідчені консультанти допоможуть з вибором. Замовлений товар доставляється по Україні та СНД. Відправка товару – в день замовлення. Компанія «Гідромаркет» реалізовує лише нові комплекти гідравлічної техніки та надає на неї 12-місячну гарантію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.