Чи матимуть пенсію і стаж ті, хто працює за кордоном

Чи матимуть пенсію і стаж ті, хто працює за кордоном
Останнім часом все частіше виникають питання про те, як нараховують страховий стаж громадянам України, які працюють за кордоном, і на яку пенсію вони можуть розраховувати.

Виявляється, що все залежить від наявності договорів про пенсійне забезпечення. З якими країнами Україна їх вже підписала, розповіла перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Анна Вовкогон, - пише etcetera.media.

ФАКТ. Україна підписала 23 міжнародних договори, якими регулюються питання пенсійного забезпечення. Вони, своєю чергою, діляться на два види.

1 ДОГОВІР, ЯКИЙ БАЗУЄТЬСЯ НА ТЕРИТОРІАЛЬНОМУ ПРИНЦИПІ

Це означає, що пенсію платить держава, на території якої громадянин проживає. Такий вид договору підписано з країнами СНД, а також Угорщиною, Румунією, Монголією. Якщо ви працювали в одній з цих країн офіційно, то отриманий стаж буде враховуватися в Україні і навпаки.

Коли прийде час виходити на пенсію, її має платити держава, на території якої ви на той період часу проживаєте, згідно з її законодавством.

2 ДОГОВІР, ЯКИЙ БАЗУЄТЬСЯ НА ПРОПОРЦІЙНОМУ ПРИНЦИПІ

Це означає, що кожна зі сторін призначає і виплачує пенсію за відповідний стаж, який був придбаний на її території.

Такі договори України підписала з Латвією, Естонією, Литвою, Польщею, Болгарією, Іспанією, Португалією, Чехією і Словаччиною.

Тобто, якщо ви працювали в перерахованих вище країнах і «заробили» там якийсь стаж, ви будете отримувати іноземну пенсію.

У ЯКИХ ВИПАДКАХ РОБОТУ ЗА КОРДОНОМ НЕ ВРАХОВУЮТЬ?
Якщо ви працювали в країні, з якою Україна не підписала договір про соціальне страхування, стаж не враховується. Це – Греція, Італія, США.

З ЯКИМИ КРАЇНАМИ УКРАЇНА ПІДПИШЕ ДОГОВОРИ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ?
Зараз до підписання готуються договори про соцзабезпечення з Німеччиною, а також Державою Ізраїль.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: робота, стаж
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Йобаний пєтя дай людям нормальну зарплату. Собі візьми мінімалку і своїм дурням дипутатам. А людям дай свою... казьол...
Відповісти
Зарплату дав вчителям,які вчать 25 учнів на цілу школу,а персоналу (вчителі,техроби,кочегари 35),а трудяга отримує шиш, якщо пощастить роботу знайти європа
Відповісти
С 1962 по 1999 работал в Украине и чуть работал в Германии,где заработал 22,60 € - надеюсь от Украины получу больше,если доживу.08.11.1946 г.р.
Відповісти
Останні новини
Чи матимуть пенсію і стаж ті, хто працює за кордоном
14 вересень, 2018, 19:45