Найбільший соняшник України виріс на Волині. ІСТОРИЧНИЙ РЕКОРД

Найбільший соняшник України виріс на Волині. ІСТОРИЧНИЙ РЕКОРД
Донедавна панувала думка, що соняшник традиційно вирощують лише у південних та східних областях України. Адже і клімат там сухіший, і сонця більше.

Волинські аграрії вже декілька років поспіль спростовують цю думку. А у 2017 році їм вдалося майже втричі збільшити посівні площі та виробити на 253% соняшнику більше, ніж 2016 року, - пише Район.Любешів.

Найбільший в Україні кошик соняшника мав діаметр 47 сантиметрів. Його виростив 1995 року Василь Абрамович із села Люб'язь Любешівського району.

Довідково:

Соняшник – рослина сімейства айстрових. Має товсте прямо­стояче стебло і широке яскраво-жовте суцвіття. Цвіте у липні й серпні, насіння дозріває у вересні. Сучасні соняшники – окультурені рослини. В дикій природі ростуть кущами по кілька десятків подібних до ромашок маленьких квіточок.

Соняшник скеровує свою голову до сонця, а з настанням темряви опускає її донизу. Це спричинено наявністю в його стеблах ауксину – фітогормону, що регулює ріст. Збільшення його кількості у частині, на яку не потрапляють сонячні промені, змушує рослину тягнутися до світла. Коли соняшник стає достатньо високий, його геліо­тропні властивості проявляються слабше, квітка дивиться на схід.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У мого Василя тільки 32 сантиметра
Відповісти
Останні новини
Найбільший соняшник України виріс на Волині. ІСТОРИЧНИЙ РЕКОРД
19 вересень, 2018, 19:49