Греко-католики засудили «політику» навколо Волинської трагедії

Греко-католики засудили «політику» навколо Волинської трагедії
Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви у своєму Зверненні до вірних та всіх людей доброї волі щодо 70-х роковин Волинської трагедії закликає до припинення політичних маніпуляцій навколо цієї драматичної сторінки історії та до взаємовибачення двох народів.

У зверненні йдеться, що історикам ще належить багато попрацювати, щоб зʼясувати всі обставини й жахливі деталі перебігу українсько-польського протистояння та кровопролиття, ‒ пише Gazeta.ua.

«Християнська оцінка Волинської трагедії, а також кривд у стосунках українців і поляків, що їй передували чи нею були зумовлені, – вимагає від нас їх однозначного засудження. З християнської точки зору, осудливими були як політика, спрямована на позбавлення права на самовизначення українців на своїй землі, так і збройне насилля супроти польського населення на Волині», – наголошується в посланні Синоду.

Єпископи підкреслюють, що Українська Греко-Католицька Церква бажає «продовжувати справу примирення двох братніх народів – польського та українського – задля взаємного прощення в імʼя справедливості».

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) (на фото) наголошує на тому, що єпископат УГКЦ не хоче входити в історичну полеміку, а також не має на меті виступати зі звинуваченням когось.

Довідка

Волинська трагедія ‒ обопільні етнічні чистки українського і польського населення здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Частина польсько-українського протистояння у Другій світовій війні, або за Володимиром В'ятровичем «Другої польсько-української війни». У ширшому сенсі, складова багатовікового українсько-польського протистояння на західноукраїнських землях ‒ Волині, Галичині, Холмщині, Підляшші, Надсянні, Лемківщин. (Джерело: Вікіпедія)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Польша помнит и не простит!
Відповісти
200 тис.мирного польского населення було вирізано упа за вказівкою оун...
Відповісти
Поляки теж чимало українців вирізало і спалило. Пригадайте дії Армії Крайової. УПА проводили акції у відповідь, щоб захистити і показати полякам, що знищувати українців - це злочин і є кому їх захистити.
Відповісти
ВОЛИНСЬКА ТРАГЕДІЯ...
Варто знати правду про колаборацію поляків з гітлерівською владою та Москвою у період 1943-1944 років.
Фільм "ЛУКАВЕ ЛЮДОБУЙСТВО" (телевізійна версія) - український погляд на події того часу -
https://www.youtube.com/watch?v=JaN0zJoo_OA
Він заклик до відміни скандального польського закону про "геноцид" та важлива передумова до початку правдивого висвітлення подій на Волині з боку двох країн.
А правда завжди лікує...
Відповісти
Останні новини
Греко-католики засудили «політику» навколо Волинської трагедії
11 березень, 2013, 15:02