Як, для чого і коли купірують хвости собакам*

Як, для чого і коли купірують хвости собакам*
Собака з купірованим хвостиком - це, швидше за все, данина моді. Здійснюють цю процедуру, щоб створити стильний екстер'єр, властивий конкретній породі. Мисливським і службовим собакам хвости усікають, щоб вони не заважали їм виконувати певні обов'язки. А ось маленьким собачкам, включаючи карликових пуделів або той-тер'єрів, така операція виконується чисто, як безглузда косметична процедура. Але ж при її здійсненні використовуються різного роду хірургічні ветеринарні інструменти. Ціна ж такого кроку вимірюється не грошима, а найчастіше втраченим здоров'ям бідної тварини.

Коли можна виконувати купірування?

Ця операція пов'язана з певним ризиком для життя і здоров'я собак. До того ж це досить жорстоко по відношенню до них. Тому в багатьох країнах Європи ця процедура заборонена для більшості порід, за винятком службових собак. Єдине розумне виправдання такої дії по відношенню інших порід собак - медичні показання.

В Україні діє Закон про охорону тварин, що зобов'язує виконувати купірування хвоста собаці лише фахівцями в перші 5 днів після її народження. Ветеринари вважають, що лікувати цуценяті хвостик можна не раніше, ніж на третій день, і не пізніше, ніж на десяту добу від дня народження. Це пояснюється тим, що хребці в хвості в цей час ще не встигли з хрящової тканини перетворитися в кісткову. Вони менш чутливі, ніж хвіст дорослої особини. Якщо у ветеринара таку процедуру саме в такий період замовити, хірургічний скальпель не знадобиться взагалі.

В Укрвет можна на https://ukrvet.ua/kategorii/97/khirurgicheskoe-oborudovanie/ придбати спеціальні резинки, які перетискають судини, що живлять хвіст. Через кілька днів після надягання такого кільця, хвіст просто відвалиться як непотрібний орган. Це самий нешкідливий і гуманний спосіб купірування.

Якщо ж собаці більше 10 днів, то йому будуть робити повноцінну операцію, використовуючи наркозний апарат для ветеринарії. Купити для неї доведеться фіксуючу тісьму, бинт, джгут, антибіотики та антисептичні препарати. Попередньо на тварину надінуть намордник.

Розріз при таких операціях виконується на ділянці між двома хребцями, що мінімізує больовий синдром і травматичність операції.

Якщо вам знадобиться консультація з цього або іншого питання, пов'язане з доглядом за собаками і конкретно ліквідацією хвостів, вам її нададуть в Укрвет. Також можна купити медичні препарати та ветеринарні хірургічні інструменти. Адже тут зроблено все для здоров'я тварин і допомоги їх власникам.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.