Чи повинні школи Луцька економити на енергоносіях? ПИТАННЯ ДНЯ

Чи повинні  школи Луцька  економити на енергоносіях? ПИТАННЯ ДНЯ
Через недостатнє бюджетне фінансування школи і садочки Луцька поставили перед фактом потреби зекономити мало не половину своїх бюджетів. І ті змушені експериментувати. Розглядають різні варанти: скоротити робочий час, зменшити доплати за завідування кабінетами й головування у методоб’єднаннях, на заміну уроків посилати менш кваліфікованих вчителів, відправляти у відпустки без збереження заробітної плати тощо.

Суттєвий спосіб зекономити – берегти тепло, яке гріє шкільні приміщення. Схоже, окремі заклади не проти використати цю можливість. Принаймні останніми днями серед батьків міста «гуляє» підозра, що у школах стали «прикручувати вентиль» на котельнях, що відразу позначилося на температурі у класах – в окремих школах діти вчаться просто в куртках і пальтах.

«А як правильно економити школам на енергоносіях?» поцікавився ВолиньPost у лучан.

Ліза Крикун, підприємець, 27 років:

«А хіба вони повинні економити? Цього року я відправила доньку у перший клас. Я дуже переживаю, щоб вона мені не застудилась, не прийшла зі школи з болячкою. Зараз стараюсь добре шубкати дитину. А вона не хоче. Та й форму ми купили не на виріст, то такого дуже теплого светра й не одягнеш. Але то таке…

В школі ніби й не холодно, але я б і не сказала, що дуже тепло. Вікна в класі у нас пластикові. Дитина не жаліється. Я не розумію, як там ще можна економити».

Олександр Пиза, депутат Луцької міської ради («Фронт Змін»), 46 років:

«Закритися. А як інакше зекономити тепер? А якщо суто технічно, то треба індивідуальне опалення на твердопаливних котлах, утеплення фасадів, встановлення вентиляційних систем. Важливо старі вікна замінити металопластиковими, але не дешевими, бо вони шкідливі. Ну, і дахи. Треба шатрові дахи.

Звісно, можна трохи оптимізувати навчальний процес – на канікули піти раніше і продовжити трохи навчання, коли буде тепліше. Але це все шкодить дітям: і навчанню, і здоров’ю. Але найкращий вихід – тотальна зміна влади в державі».

Микола Бондар, таксист, 32 роки:

«Мій син ходить у другий клас. Не скажу, що мерзне, але розповідав, що батареї в класі не дуже гарячі. Теплі, але не гарячі. То, мені здається, що в школах й так економлять. Куди далі? То взагалі буде холодно.

Якщо чесно, то я сумніваюсь, що в нас є такі школи, де дітям дуже тепло. Я от вчився у 20-й школі. То колись були такі зими, що ми часто в куртках на уроках сиділи. Тепер такого ніби нема».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Проблема енергоносіїв у школах не є такою новою і незвичною.Правда вона завжди загострюється щороку тільки у пік паливного сезону. І чомусь завжди винуватиі шкільні директори,вчителі та ДІТИ. Поки не чув аби за це відповідали держслужбовці вищої ланки управління. На дітях економити- це кощунство і знущання.Звісно,більшість навчальних закладів будувалися у 20 столітті, а відповідно і системи опалення монтувалися десь у ті періоди- труби металеві великого діаметру, чавунні батареї,опалювальні котли в котельнях з низьким коефіцієнтом тепловіддічі,ну і колись найдешевші газ, вода, і світло.Все це треба поступово замінювати. Треба чималі кошти. Але приміром сьогодні 4 млн гривень що могли використатися на заміну систем опалення у декількох школах, вбухаємо у ремонт памятника. А таких мометів скажемо так з неактуальним використанням деркоштів по області та райцентрах чимало. ПІАР, одномоментний, політичний завжди знаходиться над дітьми.Звісно, весною з батьків знову почнуть збирати гроші: на ремонт, на опалення, лампочки тощо. Це триває вже років двадцять. І взагалі, на мою думку, якби не батьки,шо допомагають фінасово школам,дитсадкам, то навчальні заклади давно-давно вже б перетворилися на руїни. Цікаво :" Скільки з держбюджету, місцевих бюджетів виділено у 2011 році грошей на утримання шкіл, дошкільних закладів по області( зокрема ремонти- поточні, капітальні)"?
Відповісти
Про які кошти на ремонти ви говорите? Тут на зарплати вчителям лише на 10 місяців вистачає. і лікарняні оплачувати не хочуть. А ремонти давно вже лише за кошти батьків робляться.
Відповісти
Останні новини
Чи повинні школи Луцька економити на енергоносіях? ПИТАННЯ ДНЯ
20 січень, 2012, 07:44