До ОТГ під Луцьком приєднається село з іншого району

До ОТГ під Луцьком приєднається село з іншого району
Децентралізаційні процеси на Волині тривають навіть попри відтермінування ЦВК виборів у новоутворених ОТГ, серед яких і в перспективі одна з найпотужніших громад області – Липинська.

Про це повідомила консультант з комунікацій Волинського РВ Асоціації міст України Тамара Зубенко.

Відповідно до затверджених змін до Перспективного плану формування територіальних громад Волинської області, Дернівська сільрада, що у Ківерцівському районі, яка донедавна була «білою плямою», увійшла до складу Липинської ОТГ сусіднього Луцького району.

У Дерно з виїзною консультацією приїхали експерти Офісу реформ.

Під час зустрічі у сільського голови Олександра Гуча обговорили проведення процедури приєднання, оцінили фінансові вигоди від спільного господарювання із Липинською ОТГ та «придане» з яким Дернівська сільрада прийде до Липин.

До речі, щодо «приданого», то воно не найгірше – бюджет у 2,5 мільйона гривень, дитсадок, велика школа, яка має всі шанси стати опорною, бо до Липин від Дерно 28 кілометрів, амбулаторія і це лише частина досить непогано збереженої інфраструктури, окрім того залізниця поруч.

Ще один «плюс», що значна частина території Дернівської сільради вкрита лісами, а віднедавна ці землі оподатковують, а гроші йдуть у місцевий бюджет.

Як розповів Олександр Гуч, нині у них ставка цього податку 0,1% і лісівники сплатять до сільського бюджету десь 92 тисяч гривень на рік, хоча спершу встановили ставку більшу, але вирішили, що краще синиця в руці, ніж журавель у небі. Встановивши мінімальну ставку тепер і гроші до бюджету надходитимуть, і неплатежів не буде, а лісівники далі господарюватимуть.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань проекту «ПУЛЬС», похвалив за таке зважене рішення керівництво сільради і депутатів.

Ще одне питання, яке обговорили під час виїзної консультації – призначення виборів, зокрема і в Липинській ОТГ, бо лише після їх проведення можна завершити процедуру приєднання Дернівської сільської ради. До речі, процес приєднання до Липинської ОТГ буде довготривалим, так як Дернівська сільрада не межує з нею. Тому приєднання відбудеться лише після приєднання до Липинської ОТГ Звірівської сільради.

Як наголосив Валентин Малиновський, консультант з правових питань, новий склад ЦВК має час для оголошення виборів в ОТГ до 12 жовтня, максимум до 20, щоб волевиявлення відбулося відповідно 23 чи 30 грудня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
До ОТГ під Луцьком приєднається село з іншого району
09 жовтень, 2018, 03:34