Недоліки використання нерозмитненого авто*

Недоліки використання нерозмитненого авто*
Сьогодні на вулицях українських міст все частіше можна побачити автомобілі з іноземними номерними знаками.

Зазвичай вони прибувають з Литви та Польщі, рідше – з Німеччини та інших країн Західної Європи. Трапляються навіть американські транспортні засоби. Головна причина популярності нерозмитнених авто – низька ціна. Вони значно дешевші в порівнянні з тими, які були ввезені та оформлені відповідно до усіх правил. Але ця схема має і суттєві недоліки. Розмитнення машини в Україні дозволяє уникнути їх. Про які ж саме ризики йде мова?

Нелегальність

Кожен автомобіль на «євробляхах» не є повністю легальним. Згідно чинного законодавства України, такий транспортний засіб може перебувати на території держави до 10 днів. Далі потрібно перетинати кордон для переоформлення. Але більшість водіїв не бояться цього. Причина проста – поліції важко встановити, коли саме авто перетнуло державний кордон. Для цього потрібно налагодити якісний зв'язок з митною службою, а поки що він відсутній.

Продавці старих машин з Європи стверджують, що штраф у будь-якому разі не перевищує 8500 грн на рік. Мовляв, частіше карати за одне й те ж правопорушення поліція не має права.

Ще один нюанс – більшість нерозмитнених автомобілів були випущені до 2010 року, коли у ЄС почав діяти стандарт Євро-5. Офіційно його дотримується і Україна.

Поки що держава у цьому питанні займає нейтральну вичікувальну позицію. Але все може швидко змінитися не на користь «євроблях».

Відсутність права власності

Хоча українець і їздить на нерозмитненому автомобілі, фактично його власником є закордонна фірма (зазвичай польська чи литовська). Тобто насправді користувач не має ніяких прав на транспортний засіб. Його можуть викрасти чи пошкодити, а поліція навіть не завжди розглядає такі справи. Адже для прийняття заяви потрібно підтвердити, що постраждалий дійсно є власником автомобіля.
Інколи автомобілі крадуть просто вдень і не надто ховаючись. Причина такого нахабства проста – злодії знають, що користувачеві транспортного засобу нікуди скаржитися.

Є компанії, які готові за певну винагороду оформити документи для перевірки в правоохоронних органах. Але не завжди ці папери проходять перевірку. В результаті водій може мати додаткові проблеми.

Що у підсумку? Нерозмитнений автомобіль вигідний у фінансовому відношенні. Але він фактично є нелегальним і користування ним пов’язане з додатковими проблемами. Щоб уникнути їх, потрібно просто розмитнити транспортний засіб і отримати всі документи для законного володіння ним.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Недоліки використання нерозмитненого авто*
11 жовтень, 2016, 15:53