Молитва і шлунок: що їдять майбутні священики. ФОТО. ВІДЕО

Молитва і шлунок: що їдять майбутні священики. ФОТО. ВІДЕО
Православні всього світу тиждень відзначають Масницю.

Про те, як харчуються семінаристи Волинської духовної семінарії УПЦ напередодні Великого посту, розповіли у Волинській духовній семінарії УПЦ, йдеться у матерілі Волинських новин.

Масницю українці святкують з 11 по 17 березня. Це - давньослов'янське свято на честь весняного пробудження природи. У православних – це тиждень напередодні Великого посту (кінець лютого - початок березня за старим стилем), в який дозволяється їсти молочні продукти, рибу та яйця.

У Волинської духовної семінарії УПЦ їжу готують кухарі Раїса Ткач та Ірина Тушкевич.

У величезній каструлі вариться картопля. Кипить вода на чай. На пательні шкварчать млинці.





«Для того, щоб млинці були смачними, додаємо яйце, цукор. А тоді кладемо муку, молоко і збиваємо. Бачите яка консистенція? Тісто рідке, наче сметана. Після цього виливаємо суміш на сковорідку. Ці млинці не є пісними. Оскільки в двері стукає масляниця – то ми можемо дозволити собі молочні продукти. А якщо піст, то усе випікаємо на воді», - ділиться досвідом жінка.

Їдять вихованці духовної семінарії в кімнаті з довгими столами та лавами, яку називають трапезною. У будні дні студенти снідають о 9-тій годині, обідають о 14-тій та вечеряють о 19:30. Недільний ранок семінаристи проводять у молитві, тому в цей час сніданку немає.



Наразі у семінарії навчається приблизно 140 осіб. Хлопці під час навчання мешкають у приміщенні семінарії, а дівчата – окремо.

«В перші два дні Великоднього посту діти не їдять нічого взагалі. Перший тиждень і останній – не снідають. Цей час вони присвячують «духовному харчуванню» - читають відповідну літературу, моляться, багато пишуть, відвідують церкву. Це свідомий вибір вихованців. Вони готові до такого життя. Знають усі пости, молитви. Ви не думайте, вони не голодують, вони живуть духовно», - відзначила Раїса Ткач.

Кожен робочий день кухарів починається з молитви. Без неї не сідають до столу, не розпочинають роботу. Готують тричі на день.



Харчування семінаристів має особливості. Так, раціон студентів доволі простий. За словами кухаря семінарії, улюблена страва – червоний борщ з пампушками та часником.

Масляна – це останній тиждень перед Великим постом. Його ще називають Седмицею. У ці дні можна їсти рибу, масло, молоко, родзинки, курагу, яйця, сметану, сир, лише м'яса не можна.

Тому на вечерю в цей тиждень - пончики, млинці із сиром та варенням, гречаники, квашені помідори та огірки, салати з буряком, сирна запіканка та фірмова страва, що називається «молода картопелька».






Автор - Вікторія СЕМЕНЮК(Волинські новини)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Седмиця - це тиждень зі старослов*янської. Будь-який.
Відповісти
жахливе відео.краще без нього.
Відповісти
А ще краще взагалі без пропаганди забугорних попів.
Відповісти
seminarium — «розсадник». Розсадник хвороби під назвою "православіє головного мозку"
Відповісти
Вибачте, люди!, знов мене чорти побили, щоб таке писати. А що ж буде в піст. Моліться за мене, заблудлого. і знайте. що то не я пишу, а мною пише.
Відповісти
Чого кухня така брудна ?
Відповісти
Ололо, ребята, посотрел на их пост - это как для меня застолье.
Відповісти
Останні новини
Молитва і шлунок: що їдять майбутні священики. ФОТО. ВІДЕО
16 березень, 2013, 11:02