«Гуманітарку» не впускають в Україну

«Гуманітарку» не впускають в Україну
Через ліквідацію міжвідомчого органу, який надавав товарам статус гуманітарної допомоги, близько 500 партій вантажів застрягли на митниці.

Його функції передали Міністерству соціальної політики, яке змушене узгоджувати питання надання товарам такого статусу з вісьмома різними відомствами, ‒ пише ТВі.

Основним органом, який надавав статус гуманітарної допомоги вантажам, що надходять в Україну, була міжвідомча комісія при Кабміні. Після ухвалення в жовтні 2012 року змін до законодавства функції комісії передали Міністерству соцполітики. Міністерство зобовʼязане погоджувати питання надання статусу гуманітарної допомоги із вісьмома міністерствами та центральними органами виконавчої влади, що суттєво сповільнює процес.

Затримки з узгодженням призвели до того, що різні вантажі, які прямують в країну як гуманітарна допомога, затримані на українських митницях. Як пояснили виданню одержувачі гуманітарної допомоги, при ввезенні на територію України гуманітарна допомога не оподатковується і повинна проходити митне оформлення в першочерговому порядку. Безкоштовно такий товар може зберігатися на митницях до чотирьох місяців. Потім одержувач протягом трьох місяців зобовʼязаний оплачувати зберігання товару, а якщо по закінченню цього терміну доля вантажу не буде вирішена, митниця має право конфіскувати його.

Як повідомили в Мінсоцполітики, в цьому році прийнято лише два рішення по визнанню вантажів гуманітарною допомогою за спеціальним дорученням Кабміну. Всього надійшло 387 пакетів документів з проханням визнати вантаж, послуги, засоби гуманітарною допомогою. З них опрацьовано 252 пакета. Підготовлено 20 проектів рішень, 17 з них відіслані на узгодження в інші відомства. У департаменті соціальних послуг підкреслили, що в першу чергу готуються рішення по вантажах, у яких закінчився термін зберігання на митниці, з продуктами харчування і ліками, а також призначеним для лікарень і дитбудинків.

Тим часом, за інформацією джерел видання у Міністерстві доходів і зборів, на 10 березня на митницях неоформленими залишаються 516 партій товарів через відсутність рішення про визнання їх гуманітарною допомогою. У супровідних документах вказано, що в основному це різдвяні подарунки, ліки, вживаний одяг і взуття, легкові автомобілі, а також продукти харчування.

У деяких благодійних організацій закінчується безкоштовний термін зберігання гуманітарної допомоги на складах. За словами керівника товариства «Камʼянець-Подільський-Вісбаден» Раїси Павлюкович, після 6 квітня за 12 т вантажу з меблями, одягом, взуттям та багатофункціональними ліжками для хворих треба буде щодня платити близько 90 євро. «Але я його на ліцензійний склад у Хмельницький везти не буду – у мене немає ні грошей, ні машини. Я не розумію, чому уряд заганяє нас в такий капкан», – говорить вона.

У Донецькій області представники благодійної організації «Світло Воскресіння» вже з 1 березня повинні платити 77 євро щодня за 15 т вантажу з одягом, іграшками та велосипедами. «Ми вже винні 1600 євро, які заплатити не в змозі, оскільки у нас неприбуткова структура», – заявив керівник цієї організації Дмитро Дзюбан.

Благодійні організації планують звернутися до премʼєр-міністра і президента з проханням втрутитися в ситуацію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.