Як постять у монастирі на Волині. ВІДЕО

Як постять у монастирі на Волині. ВІДЕО
У православних розпочався Великий піст. Так його називають не лише тому, що триває найдовше ‒ 49 днів ‒ цей піст найсуворіший і передує Воскресінню Христовому.

Про те, як тримають піст черниці Свято-Василівського монастиря на Волині йдеться в сюжеті Першого національного.

У житті монахинь відбулися зміни, передусім, у графіку богослужінь.

«Зранку ‒ служба. Постові ‒ довші, ніж зазвичай. Може тривати до 5-ти годин. Після того ‒ відпочинок, дехто читає духовну літературу. Фізичної праці менше. І ввечері знову служба», ‒ розповіла ігуменя Анастасія, намісниця Свято-Василівського жіночого монастиря.

Найсуворіші під час Великого посту перший і останній тижні. У ці дні ‒ за церковним статутом ‒ вживають лише хліб та воду. Щоправда, якщо дозволяє здоровʼя. Матінка Анастасія каже: вона й досі вчиться постити.

«Стараюся, скільки вистачає сил, бути на воді і просворах, або сухарики. Буває різний стан здоровʼя, але зазвичай стараюся, скільки хватає сил, саме так», ‒ додає ігуменя.

Їжа в монастирській трапезній ‒ якнайпростіша: картопля в «кожушках», квашена капуста, консерви. З другого тижня посту в деякі страви додають олію. На картоплі та капусті нині й Волинська богословська академія. Двічі на тиждень ‒ у середу й пʼятницю ‒ пісна юшка. Далі ‒ меню розширять.

Надія Керда, кухар Волинської богословської академії розповіла, що вже з наступного понеділка в будуть давати рибу.

«Ну, в середу і п’ятницю риби не даємо. А в такі даємо. Все, що готуємо, все посне. Вареники з капустою робимо, з картоплею, ну все на олії. Що вони люблять ‒ деруни дуже просять», ‒ зазначила вона.

До Великого посту в академії готуються ретельно, розповідає проректор Василь Лозовицький. За кілька тижнів до його початку потроху обмежують вживання мʼясних і молочних страв та яєць. Чи постити суворо ‒ справа добровільна.

«Минулі роки були такі, які брали у ректора благословення і не їли. Три дні тільки на одній воді були хлопці. Ну, звичайно, для молодих організмів то є випробування, але чи їхній духовно-моральний стан, чи бажання духовне спробувати цей подвиг постовий, ми не перешкоджаємо їм у цьому, даємо дозвіл», ‒ розповів він.

Студенти не нарікають. Кажуть, розуміли куди йшли. Хоча, зізнаються: попервах дотримуватися церковних правил нелегко.

«Зразу здається важко, особливо на перших курсах. Але на все свій час. Проходить час, і нормально. Ми працюємо над собою, змінюємося і щораз отримуємо щось нове», ‒ поділився студент-старшокурсник Волинської богословської академії Василь Білоус.

Як постити щороку, сам для себе визначає й митрополит Луцький та Волинський Михаїл. Єдине, на чому наполягає: піст ‒ це не заборона, а лише обмеження. І, головне, це час для молитов, роздумів про своє життя та вчинки.

«Найважливіше, це сусіда свого не зʼїсти під час посту. Тому їжа не такий важливий фактор, на якій ми акцентуємо увагу. Важливо те, що подвиг повинен тебе духовно піднести. А не сидіти, думати, ой який ти великий, бо ти три дні ковбаси не їсиш. То не є подвиг. Краще, сидячи, думати про Бога, ніж, стоячи, про ноги», ‒ резюмував митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: церква
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І знову те саме. Піст = що їсти. До якого часу українцям піст буде асоціюватися з кухнею? Язичницька країна!
Відповісти
Останні новини
Як постять у монастирі на Волині. ВІДЕО
19 березень, 2013, 17:24