За введення спецмита на іномарки автомобілісти погрожують протестами. ВІДЕО

За введення спецмита на іномарки автомобілісти погрожують протестами. ВІДЕО
У Всеукраїнській раді автомобілістів переконані, що мито «вдарить», перш за все, по незаможних українцях.

Окрім того, рішення України запровадити мито на імпортні автомобілі занепокоїло Євросоюз. Там вважають, що воно юридично не обґрунтоване і зашкодить економічним інтересам Європи, ‒ йдеться в сюжеті каналу ICTV.

Український уряд переконує: додатковий збір відродить наш автопром. Нині ж вітчизняні збирачі машин ледве животіють. Найпотужніше підприємство у Запоріжжі працює на 10% своїх можливостей. А заводи у Луцьку та Черкасах торік взагалі зупинилися.

Автовиробники кажуть, що через низькі імпортні мита не могли конкурувати з іномарками. Тепер же планують вдвічі збільшити виробництво, і заспокоюють – дефіциту не буде, та й ціни вгору не підуть.

«Митний збір займає певний процент у структурі ціни – близько 5%. А далі йде решта закруток. Всі знають, на чому можна зекономити», ‒ пояснює віце-президент Асоціації автовиробників України «Укравтопром» Юхим Хазан.

У продавців іномарок ‒ своя арифметика. Тут вже попередили, що через підвищення мита на 7-13% вартість легкових авто може зрости від 8 до 15%.

Всеукраїнська рада автомобілістів вимагає скасування додаткових зборів і наголошує ‒ від них програють насамперед небагаті українці. Рада попереджає про акції протесту.

«Тобто, коли Україна буде захищати авіабудування – я розумію. Але коли захищають підприємства олігархів за рахунок українців, рядових і нових поборів українців, я не розумію цього абсолютно», ‒ каже генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Виробники ж наполягають – усі автомобілі, які складені в Україні, – українські, так у законах написано. Спецмито ж завантажить роботою підприємства та збереже тисячі робочих місць. Адже ще 5 років тому 60% автомобілів, проданих в Україні, були зроблені у нас. Торік же українці купили лише 15% вітчизняних авто.

«З моменту кризи 2008 року чисельність людей, зайнятих в автопромі на всіх заводах, скоротилася більш ніж на 53%. І ситуація, коли автовиробники зазнають збитків, змушувала нас іти на подальші скорочення», ‒ розповідає речник корпорації «Богдан» Сергій Красуля.

Підтримка власного виробника реанімує український автопром і це абсолютно цивілізована норма, – запевняють в уряді. Виробництво вітчизняних автомобілів має потужності для повномасштабного збирання 450 тисяч автомобілів щороку.

«Коли наші заводи запрацюють так, як необхідно, коли ми отримаємо необхідні інвестиції і розробимо автомобілі, я думаю, що з радістю пересів би на той автомобіль, який був би розроблений саме в нашій країні», ‒ каже перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов.

Та поки що крім корейських та китайських авто в Україні складають лише одну східноєвропейську. Великі ж авто концерни до нас не поспішають.

Нагадаємо, в Україні найближчим часом вступлять в дію нові мита на імпорт легковиків.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Щоб конкурувати, потрібно випускати якісну продукцію, а не мито вводити. Якби ж то ці збори пішли на розвиток автомобілебудування.
Відповісти
який розвиток? волинянки треба знову запускати у виробництво, бо по наших кончених дорогах тільки це вітчизняне авто здатне пересуватись!
Відповісти
Дякуємо за чергове пАкращення!!!
Відповісти
"Український уряд переконує: додатковий збір відродить наш автопром"...а навіщо?, якщо розвитку 0. Як робили лайно так і робитимуть.
Відповісти
Останні новини
За введення спецмита на іномарки автомобілісти погрожують протестами. ВІДЕО
20 березень, 2013, 11:17