З польською символікою і національними піснями: як у Луцьку святкували 100-річчя незалежності Польщі

З польською символікою і національними піснями: як у Луцьку святкували 100-річчя незалежності Польщі
У Луцьку відбулися офіційні урочистості з нагоди 100-річчя відновлення Польщею незалежності.

Захід відбувся 15 листопада у Волинському театрі ляльок - пише Монітор Волинський.

У дійстві взяли участь працівники Генерального консульства РП у Луцьку, римо-католицьке, греко-католицьке та православне духовенство, представники органів влади з Волинської, Рівненської та Тернопільської областей, репрезентація Прикордонної служби Польщі та члени польських організацій Луцького консульського округу.

Серед поважних гостей був також Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк.

Захід розпочався з виконання державних гімнів Польщі та України, після чого харцери загону «Волинь» передали Генеральному консулу РП у Луцьку Вєславу Мазуру Вогонь незалежності з Костюхнівки.

У своїй промові Веслав Мазур сказав: «Такі символічні річниці – це добрий привід не тільки посвяткувати, але й нагода для глибшого осмислення історії свого народу». Консул зазначив, що відновлення Польщею незалежності стало можливим завдяки зусиллям мільйонів поляків. Багато хто з них похований на волинських кладовищах, якими цього року консульство опікувалося по-особливому.

«Їхня жертва, їхня кров збудували фундамент, на якому з’явилася нова держава, наша Батьківщина. Сьогодні ми живемо в щасливі часи: ми не мусимо проливати кров за Польщу. Сьогодні патріотизм проявляється по-іншому – не в боротьбі, а в зміцненні сили та добробуту спільної держави. З огляду на це, ми можемо святкувати століття нашої незалежності в радісному настрої. Проте пам’ятаймо тих, кому ми завдячуємо цим святом. Пам’ятаймо також, що свобода й незалежність не даються назавжди. На жаль, у цьому переконалася Україна, яку від нападу сусіда не вберегли ні дружба, ні урочисто підписані міжнародні гарантії. Тому з нагоди Дня Незалежності Польщі я хотів би побажати нашим українським друзям, щоб державні свята незалежності були радісними, щоб якнайшвидше українським солдатам не потрібно було більше проливати на Сході свою кров», – сказав Вєслав Мазур.



Із нагоди 100-річчя незалежності поляків привітали міський голова Рівного Володимиром Хомко та секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт. Вітання від голови Волинської обласної державної адміністрації Олександра Савченка зачитав його заступник Сергій Кошарук.

Концертну програму з нагоди свята підготував вокально-інструментальний колектив «Ladies Sextet» із Польщі, який виконав твори Станіслава Монюшка, Фридерика Шопена та Кароля Курпінського. Прозвучали теж польські патріотичні твори «Полонез Огінського», «О, мій розмарине», «Червоні маки на Монте-Кассіно». На завершення концерту польські митці заспівали пісню Марека Грехути «Свобода».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З серпня 1919 року відбулася у Варшаві конфіденційних переговорів польсько-українського, спочатку військові (укласти перемир'я, яке вступило в чинності 1 вересня 1919 - на наступний день після окупації Києва армією Денікіна), а політичні - в розмежуванні територіальної між Українською Народною Республікою і Польща та взаємне співробітництво проти Червоної Армії та Радянської Росії. 2 грудня, 1919 URL делегації під головуванням уряду Андрія Liwickiego і підписав угоду з польським кордоном, у формі декларації, затвердженому 7 грудня 1919 Петлюра приїхала до Варшави. 21 квітня 1920 Петлюра року був підписаний договір про союз з польським та польсько-українського наступу на Київ для припинення вогню в польсько-більшовицької війни (12 жовтня 1920 г.) Була єдиною міжнародно-визнаної головою України держави [3].

Після зняття міжнародного визнання Української Народної Республіки, яке було однією з умов Ризького договору, він перебував у Польщі. На прохання вигнання радянської дипломатії була захована в Польщі Генрі і Станіслаус Józewskiego Stempowski в своїх квартирах і будинках, з допуском польської влади. Після приходу до влади шляхом Chjeno-Пяст коаліції був змушений покинути польську 31 грудня 1923 року в вигнанні поспіль в Будапешті, Відні, Женеві і Парижі.

Убитий вбивцею Шолем Шваркбард 25 травня 1926 року. Ймовірно, він був убитий натхненням Огпу, хоча питання натхнення атаки не було чітко пояснено [4]. Szwarcbard у Парижі, він стверджував, що він скоїв вбивство в помсту за вбивство своєї сім'ї в Україні під час правління Петлюри і був присяжних (і, отже, суд) виправданий.

Симон Петлюра був похований на Паризькому цвинтарі Монпарнас.
Відповісти
Останні новини
З польською символікою і національними піснями: як у Луцьку святкували 100-річчя незалежності Польщі
17 листопад, 2018, 14:13