Як волиняни готувалися до хуртовини. ВІДЕО

Як волиняни готувалися до хуртовини. ВІДЕО
У селі Борохів Ківерцівського району не встигли оговтатися від хуртовини, яка лютувала 15-17 березня, як вже готуються до нової.

Ажіотажу із закупівлею харчових продуктів і свічок немає, та лопати і прибиральна техніка вже напоготові, - йдеться в сюжеті НТН.

Щоб працювала без перебоїв, по дворах навіть збирають гроші на дизельне паливо. Тим часом досвідчені господині обкладають хати сіном, щоб домашні не мерзли.

У Борохові трохи більше тисячі мешканців. Позаяк довкола села самі поля, у негоду його завіває по верхівки плотів. Тоді, кажуть місцеві, і за півтори години не відкопаєшся. Автобусного сполучення немає, аж поки на трасу не пустять важкої техніки.

Хата пенсіонерки Віри Гордіївни на вулиці Перемоги остання. Жінка мешкає самотою, тож у боротьбі зі стихією покладається лише на себе. Увесь її нехитрий реманент - одноколісна тачка. Старенька вже четвертий день возить нею сніг з подвір'я.

Мешканка Борохова Віра Новосад пригадує, що після першого снігопаду не могла двері хати відкрити.


Відео: Волинські новини

«Мусила пхати щосили, а там вже пролізла дверима. Та й давай відкопувати - що ж мала робити?.. Сама, пока діти там в городі», - додала вона.

Готується до нового циклону, що вже суне на Волинь, жінка заповзято: каже, за трохи почне хату обкладати сіном, а корову переведе у теплий хлів до сусідів.

Борохівчанин Степан Демедюк скаржиться на сніг, яким «обдарувала» природа.

«А подивіться які гори! Де було по пояс, де по коліна, а де протяг, то вітер здував. Година пройшла, якщо працювати добре, а якщо з холодком, то... Ні, не переживаю, не боюся. Я вже дєд старий на пенсії, то чого маю боятися?», - каже чоловік.

У сільраді не забули наслідків минулого буревію. Тоді село на добу знеструмило і змоги дістатися до обласного центру не було. Щоб історія не повторилася, вирішили перестрахуватися.

Секретар Борохівської сільської ради Оксана Фадинчик розповіла, що в селі триває збір грошей на солярку.

«Ми звертаємося до наших односельчан, ходимо-просимо, щоб хто скільки може зібрати на солярку... І тоді, як вже є солярка можна просити техніку і розчищати село», - відзначила посадовець.

Загалом, кажуть фахівці, чекати на тепло варто аж у квітні. Найближчі ж десять днів будуть по-зимовому суворими.

Одначе вірити прогнозам волинських синоптиків сільські жителі відмовляються. А тому щиро чекають перетворення календарної весни на реальну. Головний аргумент - праця на городах. Кажуть, сіяти куди цікавіше, ніж махати шуфлею.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: негода
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"махати туфлею"?не знаю такого виразу..
може "махати шуфлею"?!
Відповісти