Чому пухнуть ноги у вагітних і що з цим робити*

Чому пухнуть ноги у вагітних і що з цим робити*
Набряки ніг - дуже розповсюджене явище у вагітних, яке, втім, лякає жінок, адже наводить на думку, що щось негаразд зі здоров’ям або загрожує вагітності. Важливу інформацію про набряки ніг на третьому триместрі дали фахівці “Клубу Турботливих Матусь” Нестле Бебі.
Як подбати про себе й плід у разі набряку ніг

На 32 тиждень вагітності зазвичай рекомендується черговий скринінг-тест УЗД для контролю за станом плода. Він допомагає виявити відхилення у роботі серця та інших внутрішніх органів, простежити рух крові в пуповині, кількість навколоплідних вод та переглянути шийку матки.

“Зв’язок із набряками ніг може простежуватися через багатоводдя, що виявить обстеження. Оскільки це вкрай важлива інформація для подальшого лікування, то нехтувати скрінінгом за наявності набряків ніг дуже небезпечно!” - пояснили експерти Нестле Бебі.

Також слід здати аналіз сечі і крові, відвідати гінеколога, що спостерігає вагітність, та терапевта.

Причини набряків ніг вагітної

Разом із набряком можуть виникати наступні симптоми - поколювання в ногах, затерплість (оніміння), свербіж та печіння шкіри ніг, судоми та відчуття важкості в ногах. Все це вказує на підвищений приток крові та лімфи до кінцівок та водночас, недостатній відтік та навіть можливі порушення в роботі нирок.

Справа в тому, що під час протікання третього триместру плід тисне на артерії та вени, що забезпечують нормальний кровотік у кінцівках. Тож можуть виникати проблеми.

Зайва рідина в раціоні вагітної також може бути причиною набряку, тоді слід скоротити об’єм випитого до 1-1,2 л на добу і прослідкувати за змінами.

Гормони також можуть спричиняти затримку рідини в організмі та симптом набряклих ніг, і тут важко щось радити, адже медикаментозне лікування вагітних проводиться лише в крайніх випадках.

Набряклі ноги можуть бути одним із симптомів порушення у роботі нирок та гестозу (прееклампсії) - це серйозні захворювання, що супроводжуються загальним погіршенням стану здоров’я вагітної та вимагають негайної госпіталізації й лікування.

Що допомагає при набряклих ногах у вагітної



Якісний сон вночі та додатковий відпочинок вдень допомагають зняти напругу в ногах та природним шляхом відводити зайву рідину від кінцівок. Відпочивати слід, лежачи на боці.

Добре працюють еластичні бинти, стрічки-тейпи для вагітних або компресійні панчохи та колготки. Дехто вважає це за дискомфорт, але стиснення шкір ніг дійсно працює, і набряки стають менші.

Обмеження рідни радять більшість лікарів, хоча під час спеки такий крок не слід робити, адже можуть виникнути зневоднення, запаморочення та біль у серці. Рідини має бути вжито 1-1,5 л на добу для стабілізації стану ніг.

Також допомагають довгі повільні прогулянки на свіжому повітрі у спортивному взутті, без вантажу покупок. Коли м’язи працюють, то рідина “витискається” з тканин, та набряк зникає.

Експерти радять прислухатися до незвичних симптомів і звертатися до свого лікаря, аби вчасно потурбуватися про здоров’я майбутнього малюка і себе.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.