На Волині у реконструкцію водогонів вкладуть 60 мільйонів гривень

На Волині у 2013 році планують використати 60 мільйонів гривень для реконструкції і нового будівництва водогонів та каналізації.

Перший заступник голови Волинської обласної адміністрації Олександр Башкаленко назвав забезпечення волинян якісною питною водою одним з пріоритетів соціально-економічного розвитку області.

З його слів планується здійснити модернізацію із застосуванням новітніх технологій та обладнання систем водопостачання містах Ковелі, Володимирі-Волинському, Нововолинську, Устилузі, Камені-Каширському, Ківерцях, Любомлі.

Також планують модернізувати водогони у селищах Цумань Ківецівського району, Стара Вижівка, Берестечко та Мар’янівка Горохівського району, Іваничі, Голоби Ковельського району, Любешів, Маневичі, Шацьк, Ратне, Дубище Рожищенського район.

Окрім того, у планах – модернізація систем водопостачання у селах Зимне Володимир-Волинського, Затурці, Цевеличі, Бубнів Локачинського, Світязь Шацького району.

Олександр Башкаленко зауважив, що на державному рівні проблемою якісної води перейматися почали зовсім недавно. Але результати вже відчутні, - каже заступник губернатора.

Так у 2012 році з обласного та держбюджету на вдосконалення технологічної системи Луцькводоканалу виділили 10,8 мільйона гривень, на ремонт насосної станції в Ковелі – близько 2 мільйонів гривень. На будівництво станції із знезалізнення питної води у Гіркій Полонці виділили 298 тисяч гривень.

Головний інженер комунального підприємства «Луцькводоканал» Сергій Строк, коментуючи ситуацію з питною водою, котру споживають лучани, розповідає:

«Головна проблема – це підвищена жорсткість через надлишок вмісту заліза. Там, де водоносні горизонти залягають дуже високо, або коли порушено правила розміщення криниць у воді можуть бути органічні домішки».

Нині на підприємстві «Луцькводоканал» використовуються сучасні методи знезараження і очищення питної води.

Пониження вмісту заліза та регулювання вмісту інших органічних речовин і антибактеріальна санітарна обробка – це основні етапи, які проходить вода, перш, ніж ми споживаємо її з крана.

Завдяки реконструкції обладнання водоканалу ці всі процеси стали значно якіснішими, крім того, завдяки відмові від використання хлору на користь звичайної солі процеси очищення води стали екологічніші.

Якісна питна вода тепер доступна не лише жителям міст, але й селянам.

Мешканці Гіркої Полонки Луцького району стверджують, що раніше для готування і пиття вожу носили з криниці, а зараз беруть з крана. На смак вона зовсім інша, і в посуді накипу такого немає.

Процес знезалізнення води в Гіркій Полонці – абсолютно нехімічний, адже відбувається за допомогою натурального каменю цеоліту.

«Коли ми говоримо про благоустрій, ми вкладаємо в це поняття дещо більше, ніж традиційно звикли – більше, ніж чисті вулиці, вивіз сміття, облагородження територій… Це – нові стандарти якості життя, і у 21 століття в цьому сенсі межа між містом і селом має бути знівельована. Забезпечення сільських жителів доступом до якісної питної води – один із вагомих кроків у цьому напрямку», - пояснює Олександр Башкаленко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вода
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині у реконструкцію водогонів вкладуть 60 мільйонів гривень
26 березень, 2013, 16:40