Священик УПЦ МП назвав провокацією ланцюг єднання між церквами на Волині

Священик УПЦ МП назвав провокацією ланцюг єднання між церквами на Волині
Настоятель Свято-Різдво-Богородичної релігійної громади Української Православної Церкви села Княгининок протоієрей Петро Приступа назвав «черговою провокацією» ланцюг єднання, який сьогодні, 7 січня, мають намір створити між церквами ПЦУ та УПЦ МП, та заявив, що ні він, ні його релігійна громада не братимуть у цьому участі.

Про це повідомляють на сайті Волинської єпархії УПЦ МП.

Нагадаємо, днями отець Михайло Бучак оприлюднив інформацію про те, що в селі Княгининок на вулиці Соборній, 7 січня 2019 року, о 12.00 годині організовують ланцюг єднання.

Із закликом «Візьмемось за руки, православні християни!» Михайло Бучак зазначив, що «…Ланцюг єднання буде організовано від Свято-Покровського храму ПЦУ до Храму Різдва Богородиці УПЦ МП. В єдності сила народу. Боже нам єдність подай».

Однак настоятель Свято-Різдво-Богородичної релігійної громади Української Православної Церкви с. Княгининок Луцького району Волинської області, благочинний Луцького районного округу, голова юридичного відділу прот. Петро Приступа заявив, що ланцюг єднання – це «чергова провокація зі сторони Київського патріархату».

Священик назвав деякі причини.

«По-перше: станом на 05.01.2019 р. Свято-Покровського храму ПЦУ не існує, оскільки відповідно до запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстрована Свято-Покровська релігійна громада Української Православної церкви Київського Патріархату с. Маяки-Сирники (код 21735125, Волинська обл., Луцький район, село Сирники).

По-друге: відповідно до запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань УПЦ МП в с. Княгининок не існує, оскільки в с. Княгининок зареєстрована Свято-Різдво-Богородична релігійна громада Української Православної Церкви с. Княгининок Луцького району Волинської області, без додатку «МП».

Ця релігійна громада є канонічною та зареєстрована державними органами відповідно до діючого законодавства.
При цьому слід зазначити, що Бучак Михайло Васильович не звертався до мене, як настоятеля Свято-Різдво-Богородичної релігійної громади Української Православної Церкви с. Княгининок Луцького району Волинської області, з пропозицією про участь двох релігійних громад у так званому «Ланцюгу єднання».
В той же час проведення «Ланцюгу єднання» в першу чергу передбачає обов’язкове вільне волевиявлення двох релігійних громад на створення такої акції.

А тому, від імені Свято-Різдво-Богородичної релігійної громади Української Православної Церкви с. Княгининок Луцького району Волинської області, я, як настоятель даної релігійної громади інформую вас, шановний отче, що ні я, ні наша релігійна громада не братимуть участі у «Ланцюгу єднання», який відбудеться в селі Княгининок, по вул. Соборній, 7 січня 2019 року, о 12 год.

Згідно Конституції України, чинного законодавства України та нашого статуту, наша релігійна громада УПЦ має повне право самостійно, без будь-якого зовнішнього втручання вирішувати свої церковні питання та приймати відповідні рішення», - йдеться у дописі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а чого не провести ланцюги єднання з протестантами та не попросити їх повернутись а пане Бучак?
Відповісти
Немає в Україні МП. Це вже в прошлому!
Відповісти
Це агонія. УПЦ - визнана в світі церква! Вона є на своїй землі і серед свого народу! Хоче священник бути в РПЦ - "чемодан-вокзал-росія"!
Відповісти
РПЦ - це суцільна провокація, їм не місце на українській землі.
Відповісти
Путін наш Батько, Сталін Бог.
Попи втратять останній шанс і поїдуть на Урал до розкольників
Відповісти
Правильно сказав. В кожної громади є свій храм. Моліться богу, як рахуєте правильно і не лізьте в "чужу тарілку".
Відповісти
юридично петро правий.сподіваюсь що після законодавчих змін він так само невимушено визнає себе частиною упц.
Відповісти
Цей піп не може приймати самостійних рішень,а наказ не прийшов.Ось і меле небелиці.Громада тільки вирішує.А ви їх слуга.Обєднання відбудеться і це вже ніхто не зупинить.Хоча б нейтральну, поки що позицію, зайняв,а ні потрібні провокації.
Відповісти
І знову канонічна.....
Відповісти
Пане Петро Пиступа , Ви б краще приєднались до ПЦУ і все було б у Вам добре , а так параша Вас використає і кине одумайтесь і правте свій серед своїх , і не служіте окупантам!!!
Відповісти
Всіх з Різдвом Христовим ,а всі єднання попереду ,якщо і залишиться якісь Московські секти ,то іх буде дуже мало .
Відповісти
в біблії написано возлюби ближнього як самого себе, а тут священики МП почали по своєму трактувати: обісри ближнього... ніхто не оскаржує рішення папи Римського а рішення Матері Церкви можна не визнавати,це не богохульство...
Відповісти
Приступа - колишній комсомолець атеїст,церква для його бізнес.
Відповісти
Не розумію таких Приступ , звідки така відданість кацапам , працюєш заробляєш гроші на мирянах так ніхто ж не забирає годівницю просто долю не в мокшу треба буде віддавати , а в Київ це ж все просто і Бог тут ні причому !!!
Відповісти
А ви кричіть,, Божа роса "!
Відповісти
Порохоботи всі на роботу! В РДА, лікарні, школи... Може на сайт заглянуть адеквати?
Відповісти
Ланцюг потрібен для псів. Істинно віруючі ідуть у храм і єднання в молитві, а не для звіту районного начальства. У совку до такого не додумались
Відповісти
До цьогорічного Великодня до ПЦУ перейде не менше 30% вірних УПЦ-РПЦ. По всій Україні. Волинська, Рівненська, Чернівецька області в цьому будуть пасти задніх. Наприкінці жовтня 2019 року, після перейменування УПЦ-МП на УПЦ-РПЦ – ще 60%. А на при кінці 2021 року в Україні залишиться 1,5 – 3% вірних РПЦ. За іншими прогнозам російських релігієзнавців, у 2021 році РПЦ в Росії може припинити своє існування. Це спричинить припинення УПЦ-РПЦ в Україні. Нинішня РПЦ, або розірве стосунки зі світовим православ’ям, перетвориться на щось подібне англіканській Церкві, або повністю розпадеться, натомість Константинополь визнає право на автокефалію, нині незареєстрованої і невизнаної, Оновленої православної церкви Росії.
Відповісти
Ова! які коментарі. Скільки ненависті один до одного! і це ви хотіли створити ланцюг єднання, "вийшли з серцями наповненими любов'ю, вірою та терпимістю"? Добре що не створили, а то ще б перебили один одного.
Відповісти
Пропоную чим поскоріше об'єднати дві церкви!!! А настоятелем поставити Петра ( а п.Бучака в депутати в Верховну раду, він прекрасний оратор- політолог)
Відповісти
Останні новини
Священик УПЦ МП назвав провокацією ланцюг єднання між церквами на Волині
07 січень, 2019, 09:45