В Україні з'являться нові п'ятигривневі монети

В Україні з'являться нові п'ятигривневі монети
Національний банк України вводить в обіг 5-тигривневі монети, присвячені 100-літтю з проголошення Акту Злуки.

Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Монета присвячена урочистому проголошенню акта про об`єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу.

На аверсі монети розміщені: малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; у центрі на дзеркальному тлі – шрифтова композиція з абревіатур УНР/ЗУНР, літери яких декоровані характерними орнаментами; унизу на матовому тлі – номінал 5 ГРИВЕНЬ, по боках від якого – стилізований рослинний орнамент, рік карбування монети 2019 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч на дзеркальному тлі).

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акту Злуки: ОДНИНІ / ВОЄДИНО ЗЛИВАЮТЬСЯ / СТОЛІТТЯМИ ОДІРВАНІ / ОДНА ВІД ОДНОЇ / ЧАСТИНИ ЄДИНОЇ УКРАЇНИ / ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКА/ НАРОДНА РЕСПУБЛІКА/ (ГАЛИЧИНА, БУКОВИНА/ І УГОРСЬКА УКРАЇНА / І НАДДНІПРЯНСЬКА / ВЕЛИКА УКРАЇНА. / ЗДІЙСНИЛИСЬ / ВІКОВІЧНІ МІРЇ,/ЯКИМИ ЖИЛИ / І ЗА ЯКІ УМИРАЛИ / КРАЩІ СИНИ / УКРАЇНИ. Латентним зображенням на тексті проглядається зображення Тризуба. Ліворуч і праворуч від напису розміщено медальйони із зображеннями символів земель: лева - Західної України (ліворуч) та Архангела Михаїла - центральної України (праворуч), від яких угору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових галузок, унизу напис півколом 100 РОКІВ АКТУ ЗЛУКИ.

Тираж – 40 тисяч.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.