Як «збивали» гроші з українських олімпійців. ВІДЕО

Як «збивали» гроші з українських олімпійців. ВІДЕО
Українські спортсмени-плавці, зокрема й олімпійські чемпіони, заявили про побори з премій та «безплатну» форму.

Зірки спорту закликають найвищих посадовців країни втрутитися в ситуацію і покладають надію на новостворене Міністерство спорту, - йдеться в сюжеті ТСН.

Інакше кажуть, що колишня олімпійська слава українського плавання буде остаточно втрачена.

Яна Клочкова, Олег Лісогор, Денис Силантьєв
більше 10 років мовчали про «темні води» українського плавання. Вони не розповідали про те, що з кожної премії примусово віддавали частку грошей керівництву. А про багато інших порушень наважилися розповісти тільки як зійшли з п'єдесталу.

Приміром, платити було необхідно, щоб поїхати на наступні змагання. Кошти, які щороку осідали в особистій кишені державного тренера — величезні. А тренер брав їх від кожного грався команди.

Імениті спортсмени про «підводні течії» їхніх басейнів спершу написали в листі до Міністра освіти Дмитра Табачника, який на той час відав спортом. На численні зловживання письмово вказали і тренери.

Тепер сподіваються на відновлене Міністерство спорту. Від нього, переконують, залежить чи випливе, чи потоне українське плавання. У сухому кабінеті Міністр молоді та спорту каже, що про «мокрі справи» у федерації плавання чув давно. Але покарати того, на кого скаржаться зірки спорту, не має права. Бо в офіційних паперах порушення не виявлені. Мовляв, довести нічого не можливо.

Вірити лише на слово тим, хто прославляв Україну на міжнародній арені, міністр не може. Найавторитетніша фігура в федерації плавання, вихователька 17-кратної чемпіонки світу Яни Клочкової, заслужений тренер України Ніна Кожух теж не має доказів для міністра. Хоча систему відкатів також підтверджує.



Багаторазова чемпіонка України Ірина Амшеннікова — теж жертва системи відкатів. Коли почала про це говорити, то її одразу вигнали зі збірної. Заслужений майстер спорту каже, коли заробляла медалі, то не мала часу збирати компромат. Тепер з одними нагородами до суду піти не може.

Про зловживання, які відбуваються у федерації, заговорили навіть молоді плавці. На чемпіонаті Європи серед юніорів їм продавали форму, яку мали б отримувати безоплатно.

Засумнівалися у чесності керівництва і спонсори. Представник головного фінансового партнера українських плавців Валерій Фесенко каже, за 4 роки виділили понад мільйон 200 тисяч євро і не розуміє, чому спортсменам на Олімпійських іграх видали по лише по одному костюму.

Тому зараз вирішують, чи продовжувати контракт із федерацією. ТСН-Тиждень отримав від спонсора чеки на суму майже 16 тисяч євро, які виділялися лише на персональні премії плавцям. Проте відразу знайшлись ті спортсмени, які ці кошти не отримували.

Попри все, ні тренери, ні спортсмени поки не поклали на стіл міністрові жодних підтверджень. Натомість деякі з них вже отримали погрози і про скандал, який міг би навести порядок в українському плаванні, знову замовкають.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
кончена країна-Україна!
Відповісти
А ви ще наших параолімпійців попитайте, скільки в них забирають, бувало до 50% премій.
Відповісти
момент: ті, що погоджуються башляти,злочинці номер один. а ті, які беруть, злочинці другорядні. і це потрібно зрозуміти КОЖНОМУ українцю.
Відповісти
Останні новини
Як «збивали» гроші з українських олімпійців. ВІДЕО
01 квітень, 2013, 08:26