Які клематиси посадити в своєму саду цієї весни?*

Які клематиси посадити в своєму саду цієї весни?*
Клематис – улюбленець багатьох садівників. Його можна заслужено назвати одним з найкрасивіших витких рослин. Це ліана з дуже великими, яскравими квітками різноманітних забарвлень та відтінків. Рослина не дуже примхлива, тому вона росте практично повсюди на території України. Цей представник світу флори дуже красиво обплітає арки, паркани та інші конструкції, тому часто використовується для озеленення.

За даними магазину садових квітів Matla Flowers є дуже багато різноманітних сортів клематисів які можна купити, тому має сенс розглянути найбільш популярні клематиси і зробити остаточний вибір на користь найбільш красивого і підходящого саме для вашого саду.

Клематис Purpurea Plena Elegans
Сорт Пурпуреа Плена Елеганс відноситься до рясноквітучих представників групи Вітіцелла, його квітки мають насичений, але не дуже темний рожево-червоний відтінок. Це середньоросла рослина, що досягає 4 метрів в довжину. Період його цвітіння випадає з червня і до вересня. Квітки великі, складаються з безлічі дрібних пелюсток і є «махровими». Бутони розташовуються по всій довжині клематиса, причому, на одній великій ліані їх може бути до сотні.
Оскільки рослина дуже швидко виростає, то для рясного цвітіння її потрібно раз на рік обрізати. З тих самих пір, як сорт був виведений в 1899 році, він не втрачає своєї популярності.

Клематис Rouge Cardinal
Відмінною рисою сорту Руж Кардинал варто назвати надзвичайно високу швидкість росту. Ліана може додавати в довжині по 10 сантиметрів за добу. Представник даного виду гарний сам по собі, завдяки складній, трійчастій формі листя. Квітки в нього насиченого червоно-рожевого кольору, в кожному по 5-6 пелюсток. Вони не махрові, але дуже великі, можуть досягати 15 сантиметрів діаметром.
На голландській виставці даний сорт отримав золоту медаль. Ця ліана дуже міцна, а ще здатна чіплятися за будь-який об'єкт, будь то дерево, фасад будівлі, паркан або що-небудь ще.
Важлива перевага даного сорту - хороша стійкість до паразитів і шкідників в порівнянні з іншими підвидами клематисів.

Клематис Guernsey Cream
Підвид Гвернси Крим може похвалитися дуже рясним цвітінням. Коли більшість квіток на ліані розпускається, її зеленої частини практично не видно. Саме за цей декоративний ефект рослина полюбилося садівникам і любителям прикрашати територію навколо будинку квітниками. Квітки мають світлий, майже білий відтінок, вони великі, складаються з кількох овальних пелюсток, розташованих в 1-2 ряди. Особливо ефектно виглядає даний сорт на темному тлі.
Даний вид клематиса любить світло, в півтіні майже не цвіте. Щоб Ліана повторно почала нарощувати бутони, після першого цвітіння потрібно буде її трохи обрізати.

Клематис Teshio

Сорт Тешіо має японське походження. Його ключова особливість – великі квіти, що мають незвичайний, яскраво-синій з фіолетовим відтінок. Цей підвид відноситься до групи Патенс, який можна вирощувати, навіть вдома, на балконі. Розкрита квітка має трохи приплюснуту форму, вона «махрова», а її пелюстки цікавої трубчастої форми. Цвіте Тешіо з березня і до липня. Ліана виростає не більше 2,5 метрів. Даний підвид клематиса не особливо добре переносить прямі сонячні промені, тому його бажано саджати там, де світло розсіяне, або присутня півтінь.

Клематис Rooguchi
Ругучі - ще один японський сорт Клематиса. Він не менш ефектний, ніж Тешіо, має квітки аналогічного забарвлення. Особливість даного сорту полягає в незвичайній формі квіток, що мають вигляд довгастих дзвіночків.

Пагони ліани цього виду не обвивають різні опори, а лише спираються на них. Цвіте такий клематис з липня і до вересня. Він може вирощуватися в контейнерах на балконах, оскільки має компактну кореневу систему і відносно скромні розміри.

Клематис, як правило, висаджують в грунт навесні. Купувати рослинний матеріал найкраще в спеціалізованих магазинах. Відростки рослин продаються запакованими так, щоб їх коріння не залишалися без грунту. Пік продажів припадає на кінець зими і початок весни. Далі асортимент садово-городніх магазинів значно зменшується.
Купуючи саджанці зі «сплячими» бруньками, на яких поки що немає листя, слід прибрати їх в прохолодне місце і зберігати там рівно до тих пір, поки не настане час посадки в грунт. Якщо на саджанці є маленькі листочки, варто просто поставити його на підвіконня і доглядати так, як за звичайними квітами до моменту пересадки на клумбу або в квітник.

Незалежно від сорту, для посадки клематиса потрібно вибирати безвітряне, в міру освітлене місце. Ці рослини не переносять сухості, але також не будуть рости там, де занадто вологий грунт. Так що в низині їх висадка не бажана. Клематиси не особливо вимогливі до грунту, головна умова – його помірна кислотність.

Клематиси в ландшафтному дизайні
Основна сфера використання клематисів – вертикальне озеленення. Будь це стіна будинку або альтанка, паркан або огорожа, а також будь-який інший об'єкт, Ліана зможе чіпко видертися по ньому вгору. Навіть, коли на рослині немає квіток, вона виглядає естетично завдяки великій кількості великого яскраво-зеленого листя.
Для створення різних декоративних ефектів дизайнери рекомендують поєднувати кілька сортів з різним часом цвітіння.

Правда, якщо стіна будинку "дивиться" на північний захід або на північ, то не варто дозволяти ліані її обвивати. Справа в тому, що клематиси здатні накопичувати вологу, що може привести до появи грибка на частині будівлі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.