Луцька освіта потребує ощадливості, - Кравчук

Луцька освіта потребує ощадливості, - Кравчук
Аби не знизити якість навчання і не скорочувати луцьких педагогів та вихователів досвітніх навчальних закладів, із міського бюджету на освіту треба вишукати 13 мільйонів гривень.

Іще 16 мільйонів гривень повинні зекономити самі керівники навчальних закладів, - повідомив перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук 24 січня під час оперативної наради.

Чиновник пояснив, що державним бюджетом на 2012 рік передбачено фінансування освіти Луцька у 230,5 мільйона гривень. Сесія міської ради затвердила фінансування у 246,6 мільйона гривень. Із них 16,1 мільйона – це кошти з міського бюджету на позашкільну освіту та додаткові години на нові типи шкіл, тобто, ліцеї, гімназії, колегії. Зі слів Святослав Кравчука, держава ці заклади взагалі не фінансує.

Загальна потреба фінансування освіти становить 276,1 мільйона гривень. Тобто, 29,4 мільйона гривень не вистачає. З-поміж шляхів виходу зі складної економічної ситуації Кравчук бачить найреальніший - узяття середньострокових позик. Втім, борги і так вже становлять 56 мільйонів гривень, тому такий варіант не прийнятний.

Другий шлях – «це жити за виділеними коштами, максимально ощадливо». Втім, в такому випадку не повинно бути скорочення посад і погіршення навчально-виховного процесу в школах і дошкільних закладах.

«Резерв для цього є. Якщо взяти витрати на одного учня, то вони в межах від 5 964 до 8 550 гривень. Тобто, різниця в 2,5 тисячі гривень. Це, якщо взяти 11-ту школу, де навчають 1 700 учнів – то різниця становить півтора мільйона гривень. Друге, оплата тепла за квадратний метр в школах коливається від 2,4 гривні до 92 гривень», - каже Кравчук.

Відтак зі слів віце-мера, за результатами співбесід із директорами шкіл додатково в міському бюджеті потрібно вишукати 13 мільйонів гривень. А ще 16 мільйонів повинні зекономити керівники установ.

Також приблизно по 6,5 мільйона гривень потрібно для шкіл і ДНЗ на ремонти. Зі слів Кравчука, складна економічна ситуація нині у всіх бюджетних установах. Однак найскладніше в освіті, адже, на приклад, «медицина на радість живе ощадливо протягом 20 років».

«Не хочу ображати. Але деякі директори шкіл не знали: скільки виділяється на школу грошей на рік. Це вже взагалі ні в які рамки не вкладається. Рахунок виписали – бухгалтерія освіти оплатила», - прокоментував міський голова Микола Романюк.

Мер зазначив, що на засідання сесії міської ради 25 січня вноситимуть пропозицію, аби віддати освіті 1,4 мільйона гривень, які мали би піти на погашення урядової позики.

Романюк також зазначив, що в цілях економії увесь апарат міської ради як мінімум на 5 днів протягом 2012 року змушений буде піти у відпустку за свій рахунок.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Придурок
Відповісти
А ПАЛИЦЯ де????? Обіцявся помогти. Як же пацаняче: сказав зробив???? Кравчук же втьорках. Ти колі це не совітуй, а попроси у свого бабло-донора палиці, незай дасть трохи педагогам з барського плеча. сам навчись економити. А то звик тільки по штабам капусиу стригти. І в хату по скромнішу переберись, бо живеш як олігарх. Не по християнсько-політичному це.
Відповісти