У Луцьку обговорили проблеми історичної частини міста

У Луцьку обговорили проблеми історичної частини міста
У Луцьку думають над стратегією розвитку історичної частини міста, в основу якої покладають туризм.

Представники громадськості, влади та державних організацій обговорили проблеми 2 квітня у Волинському технікумі Національного університету харчових технологій.

Президент організації "Асоціація регіонального розвитку" Анатолій Пархомюк зазначив, що в стратегії розвитку варто виділяти трьох ключових гравців: владу, бізнес та громадськість.

Головний спеціаліст управління містобудування та архітектури з питань охорони і реставрації пам’яток історії та архітектури Волинської ОДА Петро Троневич заявив, що дуже заважають проблеми заповідника - велика кількість автомобілів, сміття. Він вважає, що це дуже ускладнює відвідування туристами заповідника.

Крім того, він вважає, що проблеми повинні вирішувати не державні установи, бо вони самостійно не можуть того зробити. Крім того, є завжди проблеми з бюджетом.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Сергій Годлевський вважає, що спершу треба визначити чітко підпорядкування заповідника. Адже юридично він підпорядковується обласній адміністрації, але живуть там міські люди, проблеми яких наче мають вирішувати міські структури.

Він зауважив, що історична частина Луцька розділена на дві частини: заповідник і центр. І головна проблема - наявність Центрального ринку, який уже дуже розрісся.

Є велика проблема щодо пам'яток місцевого значення, які свого часу повіддавали у приватну власність. Часто дізнатися власника дуже важко, бо БТІ не дає такої інформації, бо вона не публічна.

"Як тепер впливати на цих людей? Треба спершу поставити діагноз цим усім проблемам, а тоді лікувати тіло", - зазначив посадовець.

Вирішуючи старі проблеми, не варто забувати про створення на їхньому місці чогось нового, - вважає начальник управління туризму та промоції Луцької міської ради Наталія Бунда. За її словами, варто створювати окремі проекти, які можуть привабити туристів, як наприклад, "Шлях Гедиміновичів".

Директор історико-культурного заповідника Павло Рудецький зазначив, що громадські активісти також мають активно включатися в процес. Він навів приклад засмічення заповідника мешканцями.

"Якщо до мешканців розбиратися піде директор заповідника, то вони і послати його можуть, а громадські організації мають реальну можливість розворушити людей і вплинути на них", - вважає Рудецький.

Зрештою зійшлися на думці, що такі зустрічі треба проводити ще і формувати основу для майбутньої стратегії розвитку історичної частини міста і туризму. Хача, за словами Бунди, важко формувати якусь концепцію розвитку в рамках міста, коли немає такої на рівні держави.

"Ми не знаємо, куди ідемо, у нас немає чіткої загальнонаціональної стратегії", - додала Бунда.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що заважало розвивати стару частину міста Пархомюку та Гоцалюку коли вони були заступниками мера Шиби? Повноважень не хватало? Чи бажання працювати?
Відповісти
Вже не першому "танцору" заважає Старий ринок. Вдале розташування, зупинка транспорту, зручне місце де можна встигнути скупитися навіть за обідню перерву. Здавалось би, що ще потрібно. Ні подавай їм "мистецькі крамниці", "співоче поле". Давайте, панове, поклавши руку на серце, згадаємо коли самі в цім крамниці востаннє заходили і що купили. І ці нові, що мрієте збудувати закінчать життя "пивними генделиками" та гральними автоматами. А кому потрібне "Співоче поле" нехай йде в Центральний парк там уже одне є. Тільки бажаючих співати поки нема. Я думаю, що найближчим часом навряд чи й знайдуться. На рахунок туристів то їх на грядку поки що б назбирати не то, що ціле поле. Краще постате їм кілька туалетів, щоб не бігали бідолахи по-нужді за "вежу". А якщо у Романюка та Годлевського чешуться руки, то їх є де почесати у комунальній сфері запущеній "до нельзя". Від "генделиків-магазинів" в очах рябить. Скажіть, в цьому місті є архітектор? І хто ним керує? То не перетворюйте його на райцентр в якому тільки й п’ють пиво в перерві між походами по "мистецьких крамницях". А хто кришує супермаркети – той і бореться з ринком. І робить це руками міської влади, ще й прикривається культурою. Якби дбали про людей, то думали б над європейським облаштуванням ринку а не над його ліквідацією. Поряд запущений парк. Посадіть хоча б тополі на місці тих, що вирізали, (як це "за Польщі" робилося) бо ще за якийсь час матимете "Центральне болото" тож ринок і сам в ньому потоне.
Відповісти
старе місто останім часом манить все більше і більше людей, особливо депутаттиків міських))) я там живу. я там і виріс, і повірте коли керують люди тим містечком які в ньому й не живуть і самі не з Луцька, то що вони можуть зробити для покращення інфраструктцри старого міста? та нічого!! просто давайте хоть для підвищення й зацікавленості туристів, хоч доглядайте старі будиночки які постійно потребують косметичного ремону й не тільки....є що постійно топить підвали. й не забувайте про те що є замок, гордість волині, а ми того не цінемо!!! на рахунок старого ринку то половину ринку потрібно знести, він псує вигляд. і якщо підняти історичні ждерела його там й не повинно бути! так що шановні підприємці готуйтеся до переїзду, рано чи пізно вами займутся))
Відповісти
до речі хто читає цю статтю, знайте що біля старого ринку авто на парковці можна ставити безкоштовно, тому що я там ну ніразу не помітив що коли ти платиш за парковку то пробиваются кошти за парковочне місце через касовий апарат! а та муніципальна міліція на то не дивится, бо вона може тільки стареньких бабусь гонити)))
Відповісти
"Ми не знаємо, куди ідемо, у нас немає чіткої загальнонаціональної стратегії" - резюме от Бунды. И это правда.
Відповісти
Наташа перлить!
Відповісти
Парадокс якийсь в нас виходить. Найбільше кричить: "держи злодія!", він сам... Зібрались люди які найбільш причетні до знищення і дерибану Старого міста і вирішують, що ще можна з нього вичавити... Рудецький з Троневичем, які керували і контролювали його ці роки і довели до повного занепаду, Пархомюк і Гоцалюк, які керували всім містом і теж довели його до ручки, соратник Романюка О.Іванюк, який знищив пам'ятку і створив Корону Вітовта, директор училища, який незаконно здійснює його перебудову... Повний "розстрільний список". Немає чого цім нездарам лізти до спадщини Луцька!!! Повертайтесь туди звідки приїхали і піднімайте сільське господарство, панове!
Відповісти
все було як завжди: говорили-балакали, аби галочку поставити, що відбулася конференція!
Відповісти