Все про танець контемп*

Все про танець контемп*
Грубо кажучи, контемп - це гра з напругою і розслабленням м'язів, при цьому все відбувається плавно, витончено. Але є і елемент перформансу, театральності.

Пропонуємо вашій увазі короткий посібник з контемпорарі-денс: розповідаємо, що це, навіщо це потрібно - в загальному, даємо мінімум, який варто знати про одне з найвишуканіших і чуттєвих танців сучасності.

Що це - контемп?

Словом «контемпорарі-денс» багато хто називає сучасний балет в цілому. Це не зовсім вірно. Так, контемп - це досить широке поняття: він об'єднує в собі елементи джаз-модерну, балету, навіть східних єдиноборств і йоги, а в останні роки - і хіп-хопу. І хоча в контемпорарі використовуються техніки різних танцювальних напрямків, у нього є свої характерні особливості, своя філософія: тут багато імпровізації, а основний акцент робиться на роботу з емоціями і усвідомлення танцюристом самого себе, своєї індивідуальності. Природність, дихання і пластика дуже важливі.
Грубо кажучи, контемп - це гра з напругою і розслабленням м'язів, при цьому все відбувається плавно, витончено. Але є і елемент перформансу, театральності. Саме тому багато хореографи використовують контемпорарі, щоб розповісти історію людини і його переживань за допомогою танцю.

Тобто контемпорарі - це все-таки не класичний балет?

Ні. Одне з основних відмінностей - це, як ми вже згадували, усвідомлення свого власного тіла, його ваги, і використання цього відчуття в танці. У балеті, як ви і самі знаєте, акцент ставиться на невагомість. Крім того, в контемпі немає значення комплекція танцюриста, його зріст і вага.

Які основні віхи історії контемпорарі варто знати?


Засновницею стилю вважають Айседору Дункан: ще на початку XX століття ця американська танцівниця висловила думку, що танець повинен виражати внутрішнє життя людини. У Європі та США контемпорарі стали танцювати іід середини минулого століття, а в Росію він прийшов пізніше, до вісімдесятих років.



Філософію цього стилю сповідували знамениті танцівниці Лої Фуллер і Марта Грем, хореограф Мерс Каннінгем - його вважають першим, хто випробував контемп в своїх постановках. Величезну роль в становленні контемпорарі як самостійного стилю зіграв американський театр танцю Джадсона. Його танцюристи і хореографи ратували за те, щоб границя між танцем і життям стала якомога більш розмитою: вони включали в постановки звичні руху з повсякденного життя і зачіпали широке коло проблем, зрозумілих обивателям, з'єднували танець з відео і експериментальною музикою.

Хто може танцювати контемпорарі?

Щоб стати гідним представником цього стилю, потрібно володіти багатьма техніками і практиками, причому не тільки танцювальними, а й дихальними, і духовними, що дозволяють контролювати не тільки тіло, але і свідомість (ми вже говорили, що йога - важливий компонент контемпу). Тут потрібно мати треновані м'язи і відточену техніку, наприклад, вміти вставати на півпальці. Втім, базові елементи викладають у багатьох танцювальних школах навіть новачкам в світі танців.

Розігрів перед заняттям зазвичай проходить біля балетного станка, потім клас виконує різні вправи, працює з партером (тобто на підлозі), практикує техніки release (розслаблення і звільнення м'язів) і стретчинг. Підсумком заняття стає вивчена танцювальна комбінація.

Врахуйте, що контемпорарі танцюється босоніж (це ідея належить вже згадуваної Марті Грем) і, звичайно, в зручному, вільному одязі.

Так як же зрозуміти, що танцюрист намагається сказати своїми рухами?

Коли непідготовлений глядач дивиться постановки в стилі контемпорарі, у нього виникає відчуття, що йому необхідний досвідчений перекладач, який пояснить, що відбувається на сцені. Насправді все не так складно.

Перш за все варто розуміти, що далеко не у кожної контемп-постановки є чіткий, стрункий сюжет, який можна переказати словами. Багато з них - це експерименти, дослідження: танцюристи за допомогою рухів намагаються відповісти на актуальні питання («Що таке рух, і чому одним істотам воно дано, а іншим - ні?», «Що є сенс життя і буття?», І так далі). Якщо заздалегідь знати, про що піде мова, буде набагато простіше усвідомити і проаналізувати те, що відбувається.



Ще один нюанс: контемпорарі - це свобода не тільки самовираження, а й інтерпретації. Приходячи на виступ контемпорарі-трупи, ви повинні розуміти, навіщо ви тут - не для того, щоб вам розповіли якусь історію з сюжетом, взяли за руку і провели з точки в А в точку Б, все розжували і поклали в рот. Зав'язка, кульмінація, розв'язка - забудьте про це. Контемп - це діалог танцюриста з глядачем, і ми самі робимо висновки про те, що ми побачили і які почуття в нас це викликало. Тут важливо не стільки те, про що розповідають, але як і хто це робить.

На кого подивитися?

Титаном контемпорарі вважається Піна Бауш, німецький хореограф, яка заснувала в 1970-х роках Tanztheater в Вупперталі і керувала ним аж до своєї смерті. Її драматичні танцювальні постановки - це щось більше, ніж просто сюжетні історії, там переважають чисті емоції. Інший хороший приклад - балети Вільяма Форсайта для балетної трупи Штутгарта. Форсайт, до речі, переніс свої хореографічні концепції і в візуальне мистецтво - він займається відеоінсталяціями. А в 1980-х роках почала свій творчий шлях Анна Тереза де Кеєрсмакер - хореограф з Бельгії, яка очолює танцювальну компанію Rosas. Контемпорарі сповідують і такі знамениті сучасні хореографи, як Метью Боурн, Сиди Ларбі Шеркауі, Матс Ек, Уейн Макгрегор, Джон Ноймайер.



Прекрасний приклад того, як працює контемпорарі, можна побачити в недавно вийшовшому у світ четвертому сезоні серіалу «Моцарт в джунглях». Хореограф, роль якого чудово виконав Джон Кемерон Мітчелл, намагається створити танець, що оповідає про яскраве життя диригента Родріго де Суза (Гаель Гарсіа Берналь), його непрості стосунки з жінками. Примітно, що репетиції полягають в роботі не над конкретними рухами, але над емоціями, які намагаються передати танцюристи ... Загалом, просто подивіться на це. І ще одна рекомендація, істинний must-see для тих, хто хоче перейнятися красою контемпорарі-денс, - це фільм Боба Фосса «Весь цей джаз». Навіть якщо ви думаєте, що далекі від контемпа і ніколи не зможете ним перейнятися, гарантуємо: ви отримаєте величезне задоволення від перегляду і від того, як рухаються артисти.

Контемп у Львові, Києві та й впринципі у всій Україні набирає популярності, тому радимо не зволікати і записуватись на занятя прямо зараз!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.