Через відлигу «плаває» приватний сектор у Луцьку. ФОТО

Через відлигу «плаває» приватний сектор у Луцьку. ФОТО
На Малоомелянівському масиві в Луцьку вже третій день відкачують воду із підвалів, якою тут затопило майже усіх.

Головна місцева проблема – високий рівень ґрунтових вод. У цьому приватному секторі до підтоплень під час відлиги та сильних злив уже звикли, але такого, як цьогоріч, тут ще не було, стверджують місцеві мешканці.

Затяжна зима та надзвичайно велика кількість опадів тільки ускладнила ситуацію. У людей затопило навіть городи. Тому зараз тут цілодобово чергують рятувальники, які допомагають людям відкачувати воду зі своїх помешкань.

Віталій Герасимчук у будинку на вулиці Малоомелянівській живе вже десять років. Пригадує тільки сильний паводок, який був у 2003 році, але тоді, каже він, це не стало такою проблемою.

«Але так, щоб усі хати затопило, то ще не було такого. Цей рік – особливий. З кожним роком вода піднімається все вище й вище. В хату у мене ще ніколи не йшла вода, тільки в підвал. Лише вчора відкачали з хати воду, як вже вночі знову набігло. Мусили з відрами і ганчірками посеред ночі чергувати. От тільки сьогодні за півдня з підвалу викачали 11 кубів води. Від цих підтоплень будинок псується, стіни у плісняві», – каже він.

«Проблема єдина – ґрунтові води, які тиснуть. Водовідведення немає, лівньовки немає, каналізації немає. Все кинуто напризволяще. У 2008 році була зроблена документація, але почалася криза. Кілька днів тому губернатор був у Києві, і нібито знайдуть кошти. Але у 2015 році, якраз перед виборами, наче будуть ставити тут насосні станції і робити каналізацію», – додав чоловік.

За словами Віталія Герасимчука, місцеві мешканці вчора, 4 квітня, навіть хотіли перекривати дорогу на Львів, а точніше у місці перетину вулиці Львівської і Потебні. Але до них приїхали посадовці (і луцький мер, і комунальники, і начальник Держслужби України з надзвичайних ситуацій в області), які запевнили, що докладуть максимум зусиль, щоб допомогти людям у боротьбі з небажаною водою.

З ініціативи міського голови в мікрорайоні встановили пожежно-насосну станцію (ПНС-110) та інші рятувальні засоби. Рукави з пожежних машин відкачують воду у міську каналізацію на вулиці Баранова. Окрім того, це ж роблять автомобілі КП «Луцькспецкомунтранс». Роботи будуть тривати, поки не вдасться повністю ліквідувати підтоплення, пообіцяли владці.

«Ми відкопали вигрібну яму. Люди своїми насосами відкачують з підвалів воду на центральну вулицю. І воно стікає у цю вигрібну яму. А ми вже з тієї ями викачуємо воду з мікрорайону по магістральній лінії, яку тут проклали», – розповів один із чергових рятувальників.

«У декого – повен підвал води. У когось – зовсім небагато. Все залежить від того, хто і де живе, як побудована хата. Не зачепило хіба тих, у кого нема підвалу», – пояснив працівник Держслужби України з надзвичайних ситуацій в області.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зате розмовляють українською...
Відповісти
Дурак ти Вася!В людей біда ати кепкуєш!
Відповісти
Яка біда?
Бабло мають-вперед!
Яка тут біда?
Що онко хворі,діти вмирають,мати чи батько?Нема що їсти???
В чому тут біда?
Дорогу проклсти не можуть самостійно, давно пора,все чекають "У моря погоди"..., ну хай чекають і до чого тут Луцьк???
І правельно роблять, що розмовляють, а не тут сидять та гадять..., психіатр, досі може,а?
Вже не від тупості твоєї живіт лопає)))
Відповісти
Хвора, ви біля свого курника в дворі частенько прибираєте? Мабуть двірника чекаєте, то не патякайте. Хвора, між іншим, я, на відміну від вас, тут тільки "Психіатр". А ви вже сотню назв собі поміняли, але по вашій тупості вас завжди впізнати можна.
Відповісти
Шановне неадекватне створіння!
Я щиро Вам дякуюза те,що Ви вкрали мій нік,який був для Вас спеціально, я розумію, що 35555 млрд. раз писати-це вже для Вас норм. справа, нового нічого нема?:) Бо мізків нема!
Ніків с-ки...,с-ки звивин в голові, а їх 0, бо свого Ви жодного не маєте, всі крадені, прокурені,пропиті, продані..., нічого цікавого та суспільно-нового Ви нам не пказали, лише підтвердили річ,що Ви-недоумок недороблений мамцьою та татком у тому ж самому курнику!!!
Відповісти
"БІДНИМИ" їх назвати якось язик не повертається.
Особливо де ДВА ПОВЕРХИ.
Відповісти
Сухому мокрого не зрозуміти.
Відповісти
Малий Омеляник збудований на болоті. В кого вистачило при цьому розуму будувати глибокі пізвали чи цоколь? А буде ще гірше, коли забудують Великий Омеляник, на горбочку, тоді вода не буде просочуватись в грунт, а відразу суцільним потоком потече вниз.
Відповісти
Замість "розмов" краще б водовідведення б робили, а то всі чекають манни небесної! Вчора був свідком ситуації, коли один з мешканців будинку "замовив" собі водооткачку, так приїхала машина і всю вулицю загородила, іншим людям не проїхати не пройти, "вони воду у себе відкачують", а решті... А в самого у дворі місця ого-го, можна було туди загнати машину водооткачку і качай, так ні - ось виродки! Від таких усі біди і більшість такого було і під час снігопадів! Українці блін ... :(
Відповісти
а що він має, на Вашу думку, Вам за свої гроші воду з підвалу викачувати?
цікава логіка...
це те саме,що ті,які живуть в панельках, які тут панаєхалі з сіл своїх, перлися так в Луцьк, марили містом... так само капають на мізки, що їхні будинки-коропки старі стали-ремонтуйте бачиш но їм, Вам і так БЕЗКОШТОВНО БІЛЬШОСТІ КВАРТИРИ ДАЛИ, ще халяви хочете? чомусь приватні будинки не думають про це, а теж могли б...
цікаві Ви всі,чесно...,дивуєте,народ, дивуєте...
Відповісти
Будівництво будинків велось без розуму. Це очевидно!!!
Я цей район знаю. Там було колгспне поле, низовина і завжди там стояла вода після танення снігу. Вода бігла
також із гір. Перед розвалом Союзу почали ділянки землі
роздавати під забудову і"НАРОД" попер будуватись, хто з розумом а більшість без досвіду і з ГРОШИМА. Ділянки здебільшого роздавались по БЛАТУ. Там кожен за себе.
БАЧИЛИ ОЧІ ЩО КУПУВАЛИ, ТЕПЕР ЇЖТЕ ХОЧ ПОВИЛАЗЬТЕ.
Романюк правильно сказав, що при забудовах там був
БЕЗЛАД, і кожен сам себе ВЕЛИКИМ БУДІВЕЛЬНИКОМ вважав.


Там ЗАВЖДИ буде проблема!
Відповісти
Як Вам не соромно таке говорити! Там більшість будинків стареньких, це Вам не Боголюби чи Тарасове.... Ще ніколи такого наводнение там не було. Ви гляньте як цього року розбився Стир і тоді може щось і зрозумієте... Людям там важко, вони ночами чергу та, відкачують воду. Ви уявляєте як жити в сирому будинку? Якби в багатоквартирних будинках таке сталося, то б нічого власники не робили, а б чекали щоб хтось зробив за них, та ще й безоплатно. А там більшість людей самостійно і за власні кошти борються і стихією. На жаль, наші українці не вміють підтримувати один одного... Шкода, що в нас такий менталітет...
Відповісти
А Ви багато доріг самостійно проклали? Ви бачили, який стан доріг в нас в Україні, в Луцьку, які фінансується з бюджетів?
До речі, мешканці там неодноразово прокладали за свій кошт дороги.
Відповісти