Цигани хочуть пам’ятник на Меморіалі Cлави в Луцьку

Цигани хочуть пам’ятник на Меморіалі Cлави в Луцьку
Волинські роми хочуть, аби на меморіальному комплексі «Вічна Слава» в Луцьку встановили пам’ятник циганам, що загинули під час Голокосту в роки Другої світової війни.

Як розповів голова громадської організації циган «Терне Рома» Сергій Григориченко, ідея встановити такий пам’ятник жертвам Голокосту виникла ще два роки тому.

«Це непроста справа, бо є чимало бюрократичних моментів, та й не всі підтримують таку ідею. Але сьогодні вже є позитивне розуміння обласної влади, яка визнає, що такий пам’ятник потрібен, що він повинен бути на меморіалі», – зазначив він.

«Крім того, для цього потрібні немалі кошти. Треба ще виготовити проектну документацію. Але сам проект пам’ятника вже готовий. Це двоє повалених коней, дитина з розкинутими руками, хрест із янголом та написи на ромській та українській мовах. Заввишки він буде більше двох метрів», – зауважив Сергій Григориченко.

За словами керівника організації «Терне Рома», на території України немає жодного великого пам’ятника циганам, хоча під час війни загинуло дуже багато ромів.

«Нація, яка немає своєї історії, не береже історичну пам'ять, не може далі розвиватись. Ромів знищували. І знищували саме за етнічною ознакою. І ми не хочемо про це мовчати», – висловився він.

До слова, починаючи з 2004 року по всій Україні відзначається Міжнародний день Голокосту ромів у роки Другої Світової війни.

У селі Видерта Камінь-Каширського району є пам’ятний знак жертвам ромського Голокосту. Там у вересні 1943 року німецькі нацисти по-звірячому закатували 60 циганських шатрів. Серед убієнних були і діти, і вагітні.

Нагадаємо, нещодавно меморіальний комплекс «Вічна Слава» в Луцьку розпочали реконструювати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені здавалося, що неполіткоректно називати ромів "циганами". Я за те, щоб поставити пам’ятник!
Відповісти
вони самі себе так називають, хоча й кажуть, що, як правило, коли їх так називають українці, то це неприємно.
Відповісти
Я вважаю що досить толерантноті до цього народу. гнати їх з України.
Відповісти
Останні новини
Цигани хочуть пам’ятник на Меморіалі Cлави в Луцьку
24 січень, 2012, 15:56