Страхова медицина знову не прийшла в Україну

Страхова медицина знову не прийшла в Україну
Уряд України знову відстрочив введення обов’язкового медичного страхування.

Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова (на фото) попередила, що закон про страхування не буде ухвалений ні цього, ні наступного року через брак ресурсів для реформування системи охорони здоров’я, - пише IA ZIK.

«Закон про загальнообов’язкове медичне страхування в плані стоїть, але це завдання не цього і не наступного року», – заявила вона.

Досі в Україні вводити обов’язкове медичне страхування планували з 2014 року. У лютому президент Віктор Янукович заявив про готовність перейти до страхової медицини.

«Фактично всі нормативні документи готові. Нам потрібно кардинально змінювати підхід до медичної галузі і переходити на страхову медицину», – заявив тоді Янукович.

Влада в регіонах вже навіть почала пілотні проекти із запуску страхової медицини, а КМДА ще на початку березня оприлюднила вимоги для покупки компанії, на базі якої мав бути створений муніципальний страховик.

У страхових компаніях здивовані заявою МОЗ.

«В адміністрації президента попросили нас викласти наше бачення шляхів подальшого розвитку страхового ринку, і ми назвали впровадження ОМС одним із пріоритетів», – розповіла президент Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Наталія Гудима.

2012 року, за підрахунками ЛСОУ, поліси медстрахування були у 2,2 млн українців, частка добровільного медичного страхування (ДМС) в системі охорони здоров’я становила 1,1%, а інвестиційний ресурс в економіці країни від цього виду страхування становив 0,5 млрд грн.

«У разі участі страховиків в ОМС у 2015 році цей показник зросте до 7,5 млн осіб, 5,5% і 5,2 млрд грн відповідно», – зазначила Гудима.

Страхові компанії готові надавати посильну допомогу із впровадження ОМС: вони виступають за розвиток страхової медицини на базі чинних страхових компаній.

«Потрібно встановити чіткі і зрозумілі правила без будь-яких преференцій для всіх учасників ринку, перейти на міжнародну систему звітності і посилити вимоги до капіталізації компаній», – заявила член правління СК «PZU Україна» Віталій Щербина.

«Ми пропонуємо скористатися вже перевіреними, налагодженими в нашій компанії технологіями та досвідом медичного страхування, який роками напрацьовувався в нашій компанії», – заявив генеральний директор СК «Нафтагазстрах», яка є лідером за обсягом залучених із ДМС засобів, Анатолій Чубинський.

Але поки що страховикам доведеться розвивати медстрахування власними силами. На початку року, за даними Insurance Top, на частку десяти найбільших компаній за обсягом премій ДМС припадало 60% всіх залучених коштів із цього виду страхування. Причому, вісім із них минулого року збільшили частку в цьому сегменті. У результаті, рівень проникнення медстрахування в Україні зріс із 2% до 3%.

«Ми маємо намір зберегти темпи приросту портфеля на колишньому рівні (торік портфель ДМС компанії виріс на 30% – Ред.)», – заявив голова правління страхової групи ТАС Павло Царук.

Зміна пріоритетів в уряді істотно вплине на страховий ринок, оскільки, на думку його учасників, саме медстрахування має стати одним із драйверів зростання страхового ринку поточного року, а без допомоги держави розвивати його буде складніше.

«80% українців не задоволені медициною, при цьому минулого року вони витратили на ліки 31 млрд грн, що на 15% більше, ніж 2011-го», – зазначив заступник голови ради ЛСОУ Олександр Залєтов.

Причому, крім традиційного корпоративного страхування, страхові компанії мають намір цього року розвивати ДМС у роздрібному сегменті.

«До нас звертаються клієнти, які вже користувалися нашими корпоративними програмами страхування, а тепер з тих чи інших причин або були змушені змінити компанію, або хочуть застрахувати у нас своїх близьких. Тому ми вирішили розробити лінійку продуктів, розраховану на споживачів з абсолютно різним рівнем доходів», – заявив голова правління страхової компанії «ІНГО Україна» Ігор Гордієнко.

Нагадаємо, що проект закону «Про загальнообов’язкове державне медичне страхування» було зареєстровано в парламенті у серпні минулого року. Планувалося, що, в разі ухвалення, закон набуде чинності з 1 січня 2013 року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Страхова медицина знову не прийшла в Україну
08 квітень, 2013, 10:15