В Росії можуть закрити доступ до Wikipedia

В Росії можуть закрити доступ до Wikipedia
Сьогодні, 8 квітня, закінчується термін, який Роскомнадзор видав для видалення з Wikipedia, суперечливої інформації.

Найбільша інтернет-енциклопедія потрапила до реєстру заборонених сайтів в Росії за статтю «Куріння канабісу», - пишуть Ведомости.

У Роскомнадзорі вважають, що ця стаття «містить інформацію про способи, методи розробки, виготовлення і використання наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів, місця придбання таких засобів, речовин та їх прекурсорів, способи і місцях культивування рослин».

Відомство пропонує власнику сайту видалити статтю протягом двох діб. Якщо Wikipedia не підкориться, то обмежити доступ до сайту повинні хостинг- та інтернет-провайдери.

Для «тонкого» блокування окремих сторінок, а не всього сайту, провайдери повинні встановити обладнання Deep Packet Inspection (DPI), якого у більшості з них поки немає. Тому, коли до реєстру вносять сторінку, доступ зазвичай закривається до всього сайту, а іноді і до декількох, якщо вони зареєстровані на одну IP-адресу.

Нині заяву російського контролера розглядає міжнародна команда добровольців-учасників Wikipedia. Перш за все вони будуть вирішувати, наскільки спірна стаття відповідає правилам Wikipedia.

Також вони з'ясовуватимуть, чи не порушує стаття закони США (де розташовані сервери Wikipedia) і закони про авторське право.

Якщо з'ясується, що стаття не є інструкцією до вживання канабісу, а лише описує саме явище, то її не видалять, навіть якщо через це в Росії закриють доступ до всього проекту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: інтернет
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Росії можуть закрити доступ до Wikipedia
08 квітень, 2013, 11:02