На Волині програма «Чисте село» відновила роботу: у селах встановлюють смітники. ФОТО*

На Волині програма «Чисте село» відновила роботу: у селах встановлюють смітники. ФОТО*
Програма «Чисте село» з березня відновила свою роботу: у селищі Торчин встановили 50 сміттєвих контейнерів.

Пілотна програма «Чисте село», запроваджена Агропромисловою групою «Пан Курчак» майже рік успішно реалізовується в області.

Запроваджуючи програму Агропромислова група мала на меті порушити надзвичайно важливу проблему - засмічення довкілля – і, одночасно, показати вихід з ситуації - запровадити централізований збір сміття на сільських територіях і очистити сільські території.

Це позитивний приклад того, що налагодити цивілізований збір сміття у волинських селах цілком реально. Послуги по сміттєзбору коштують не надто дорого, тобто не є непосильною ношею для мешканців.

От тільки братися за цю роботу сільські та селищні голови не надто поспішають. Поки програма фінансувалася коштом приватного підприємства – доти й тривав централізований збір сміття.

З настанням зими дію програми тимчасово консервувати – піднялася хвиля невдоволення. Тобто волинські села ніби й потребують збору та вивозу сміття, от лише братися за організацію роботи бажаючих небагато.

Нові смітєві контейнери у селищіТурійськ
Нові смітєві контейнери у селищіТурійськ
Новий смітник у селищі Торчин
Новий смітник у селищі Торчин


З березня місяця програма відновила свою роботу. Першими на пропозицію організувати сміттєзбір відгукнувся Торчинський селищний голова Юрій Кревський. По селищу розставили 50 контейнерів. І наразі напрацьовано маршрут по якому сміттєвоз двічі в місяць виводить сміття з Торчина на місцеве сміттєзвалище.

Ще 50 сміттєвих контейнерів та один сміттєвоз передано в оренду (з орендною платою 1 грн в місяць) для комунального підприємства в смт Турійськ.

Турійський селищний голова Олексій Безсмертний та місцева влада самостійно взялася організовувати вивіз сміття.



Третій маршрут по вивозу сміття, за ініціативи Локачинського селищного голови Богдана Іуса охопить смт Локачі та прилеглі села. Сміття вивозитимуть на полігон в селі Привітне.

Решта органів місцевої влади не спромоглася на жодні конкретні кроки та не відгукнулись на пропозиції по вивезенню сміття. Куди легше закривати очі на існуючу проблему, ніж намагатися її вирішити.

А проблема таки існує. Неконтрольоване й безкарне викидання сміття в не призначених для цього місцях стало серйозною проблемою практично на всіх територіях.

Особливо відчутним забруднення побутовим сміттям є в населених пунктах. Вулиці, двори, прибудинкові території, місця відпочинку є вкрай засміченими.

Однак часто мешканці не мають альтернативи. Куди дівати сміття, якщо смітників немає? Найчастіше сміття з дворів кочує на околиці та узбіччя доріг. І перш ніж звинувачувати у людей у цьому, варто забезпечити можливість цивілізованої утилізації сміття.

«Окрім налагодження збору сміття, ми прагнемо змінити ставлення мешканців до спільної територій та прищепити в їх свідомості потребу не смітити й дбати про довкілля», - зазначив народний депутат України Сергій Мартиняк.

Нардеп додав: «Це була моя ініціатива, організувати по селах централізований збір сміття і ми на прикладі довели, що це цілком реально. Люди повинні відчувати себе господарями, прагнути навести лад на своїх територіях та підтримувати його. Турбота про навколишнє середовище має стати нормою життя. Хто, як не ми самі створюємо своє життя, свій побут».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ага, я казав награється дядько й поверне. Нащо вони йому?
Відповісти
Забрав - реклама, повернув - ще раз реклама, але вже з зірочкою.
Відповісти
Дуже хотілось би щоб інші сільські голови підтримали цю ініціативу
Відповісти
Новий смітник у селищі Торчин на фото - це контейнер чи голова? :)
Відповісти
це голова рекламуэ своэ досягнення посеред срачу в 20 метрах біля сільради
Відповісти
Останні новини
На Волині програма «Чисте село» відновила роботу: у селах встановлюють смітники. ФОТО*
11 квітень, 2013, 11:45