У Луцьку розмовляли русинською

У Луцьку розмовляли русинською
У Луцьку під час презентації книги Павла-Робетра Маґочія дискутували на тему русинів в Україні та політичного використання цієї теми.

Презентація книги «Україна. Історія її земель та народів» відбулася в історичному факультеті СНУ імені Лесі Українки 15 квітня.

Видавець книги, русин Валерій Падяк заявив, що сьогодні в Україні проживає приблизно 850 тисяч русинів, які вважають себе окремою нацією. Проте він вважає, що це ніяк не загрожує цілісності України, оскільки русини не хочуть відділятися, проте боятися нових утворень не варто.

«Не треба боятися нових держав. Але русини не хочуть бути проти України. Більше того, в 1991 році під час референдуму 90% русинів проголосували за незалежність України, коли в центральній частині було 50/50», - зазначив книговидавець.

Завідувач кафедри археології, давньої та середньовічної історії України історичного факультету Михайло Кучінко зазначив, що русинське питання сьогодні використовується російськими політиками, які хочуть приєднати Закарпатську область до Росії.

Кучінко заявив, що він і сам русин, і почав розмовляти русинською мовою, на що Валерій Падяк також відповідав русинською.

Канадський історик русинського походження Павло-Роберт Маґочій зазначив, що «окрема національність - це не окрема держава. Русини є - їх треба визнавати».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кучинко - русин. Три рази ха.
Відповісти
за останнім переписом русинів 20 тис. звідки цифра 850 тис.? зі стелі?
Відповісти
Поліщуки теж окрема нація. Їх 3 млн. лише в сільській місцевості України. Волиняни й собі субетнос. Дамвайте наробимо утворень. Потім до купи ніхто не збере. Ці проповідники, ще не втекли з Луцька? Піду в шию дам, щоб дорогу сюди забули.
Відповісти
Магочій ФСБшний провокатор. Для чого це лайно у Луцьку? Мало доморощених "камсамольцев"? З усіх боків розривають Україну.
Відповісти
поліському русину - ти поїдь у Крим і розкажи татарам, що вони хочуть жити на Україні...ти тільки тут, фраєрок, такий сміливий
Відповісти
Останні новини
У Луцьку розмовляли русинською
15 квітень, 2013, 16:36