Супрун розповіла, як запустити в організмі режим «самоочищення»

Супрун розповіла, як запустити в організмі режим «самоочищення»
Якщо ви все ще мрієте “очистити організм від шлаків”, яких ніхто ніколи насправді і не бачив — у нас хороші новини. Це дійсно можна зробити. Але “шлаки” — це старі молекули та органели клітин, а “чистити” тіло будуть не соки, клізми чи рис, а голодування.

Про це на своїй стоірнці у facebook написала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Виявляється практика голодувати може бути корисною не лише протягом одного дня на рік. Стародавня практика посту в наш час здобула наукове підтвердження та Нобелівську премію з медицини. Мова йде про автофагію. Що це?

Нашим клітинам, як і нам, слід прибирати в хаті, викидати мотлох, реутилізувати непотріб та зношені речі. В клітинах це відбувається так: білки, які неправильно “згорнуті”, старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи потрапляють в лізосоми і піддаються знищенню. Лізосома нагадує пухирець всередині клітини із ферментами, які знищують непотріб.

Цей процес називається автофагія — дослівно, “самопоїдання”. Він відбувається в тілі постійно, але кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких — голодування, просто обмеження калорій та фізичні навантаження.

У 2016 році Нобелівську премію з медицини дали Осумі Йошинорі за відкриття та опис молекулярних та фізіологічних механізмів автофагії. Чим це відкриття таке важливе? Бо автофагія та голод, який її запускає, виявилися ефективними в полегшенні хвороб, пов’язаних із запаленням, серцево-судинних, нейродегенеративних і метаболічних хвороб, ожиріння та раку, сповільнення старіння та подовження тривалості життя.

Автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину.

Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях. З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну (тобто ми часто їмо солоденьке) автофагія сповільнюється. І навпаки — коли ми голодні, коли немає інсуліну і натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається.

Обмеження калорій у той чи інший спосіб — це модна та науково обґрунтована дієта. Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин. Тобто для “очищення клітин від шлаків” слід робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18 — але ж не постійно! Іншими шляхами “обмеження калорій” є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5 х 2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, і два дні споживаємо не більше ніж 500-600 ккал. Ви можете обрати комфортний саме вам спосіб обмеження калорій.

Чи є протипоказання до інтервального голодування? Так.

- Передусім, люди, що “заїдають стрес”, можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж треба.

- Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання.

- Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові.
- Вагітним жінкам також не варто голодувати, а дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування. https://mayocl.in/2L6a1XS

Які висновки?

- Періоди голоду це корисно для здоров’я, і варто привчити себе регулярно “постувати”. Якщо тільки у вас немає протипоказань.

- Ви можете допомогти організму з автофагією, якщо будете дотримуватися режиму харчування та відмовитеся від перекусів і солодощів.

- Якщо голодування зовсім не ваше, то неодмінно займайтеся інтенсивними фізичними навантаженнями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Аляску!
Відповісти