Похорон Маргарет Тетчер можна подивитися онлайн. ФОТО, Трансляція

Похорон Маргарет Тетчер можна подивитися онлайн. ФОТО, Трансляція
У Лондоні відбуваються похорони екс-премʼєр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер.

На церемонії буде присутній королева Великобританії Єлизавета II у супроводі герцога Единбурзького і члени чинного британського уряду, ‒ пише Дзеркало тижня.

Похорон Маргарет Тетчер ‒ данина великому прем'єр-міністру, якого поважали в усьому світі, заявив нинішній глава британського уряду Девід Кемерон. Він закликав тих, хто не поділяє позитивні погляди на політичну спадщину Тетчер, виявити повагу до покійної.

У Скотленд-Ярді не виключають, що по ходу процесії можуть відбутися інциденти та акції протесту. В операції із забезпечення безпеки в ході похорону беруть участь чотири тисячі поліцейських. Труну з тілом Маргарет Тетчер поставили на катафалк, і процесія попрямувала від Вестмінстерського палацу до церкви Св. Клемента на Стренді. Там труну буде перенесений на лафет артилерійської гармати, і процесія проїде до собору Св. Павла.

На знак скорботи і вшанування покійної всюди приспущені державні прапори. Після панахиди відбудеться кремація тіла покійної. На цю частину церемонії будуть допущені тільки близькі.

В апараті прем'єр-міністра підкреслили, що всі приготування проходять у повній відповідності з побажаннями членів сімʼї Маргарет Тетчер. На всьому шляху процесії по обидва боки дороги стоїть ланцюг військовослужбовців британської армії, флоту і військово-повітряних сил ‒ в цілому близько 700 осіб.

Похорон баронеси Тетчер належить до категорії церемоніальних із військовими почестями, що на один щабель нижче від державних похоронів. Запрошення приїхати на церемонію похорону Маргарет Тетчер отримали близько двох тисяч осіб. Вперше з похорону Вінстона Черчілля в 1965 році на церемонії прощання з британським політиком присутня королева.

Куранти вежі Біг-Бен у будівлі британського парламенту в Лондоні замовкнуть на час похорону Маргарет Тетчер. Спікер палати громад Джон Беркоу заявив депутатам, що цей захід стане доречним виразом їхніх почуттів щодо кончини колишнього прем'єр-міністра. За його словами, в мовчанні ховається глибока гідність. Канцелярія премʼєр-міністра на Даунінг-стріт оголосила список псалмів, які будуть виконуватися під час похорону.

Під час церемонії у Вестмінстерському абатстві і в соборі Св. Павла відбудеться також читання поетичних творів Уодсворт і Т.С. Еліота.

Нагадаємо, 8 квітня у Великобританії на 88-році життя в результаті інсульту померла Маргарет Тетчер, яка займала в 1979-1990 роках пост прем'єр-міністра країни. Вона стала першою і поки єдиною жінкою, що займала цю посаду у Великобританії, а також першою жінкою, що стала прем'єр-міністром європейської держави.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смерть
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Похорон Маргарет Тетчер можна подивитися онлайн. ФОТО, Трансляція
17 квітень, 2013, 13:17