Владика Михаїл розповів про стосунки з Філаретом та статус Київського Патріархату

Владика Михаїл розповів про стосунки з Філаретом та статус Київського Патріархату
Митрополит Луцький та Волинський Михаїл підкреслив, що церква зі свого боку подала документи на ліквідацію Київського Патріархату. Чому він і досі є у державному реєстрі юридичних осіб – невідомо.

Про це він заявив у інтерв'ю Главкому.

Під час утворення Православної церкви України ви першим заявили про конфлікт, який існує між вами і нинішнім почесним патріархом Філаретом. Ваші стосунки поліпшилися?

Давайте так: наші стосунки з патріархом не були поганими. У нас було різне бачення на одне питання, і все. Не було питання протистояння між мною і патріархом Філаретом, чи мною і митрополитом Епіфанієм, чи мною із кимось іншим. Я був проти способу висування кандидатур на Помісний собор, оскільки порушувався статут нашої церкви. Тоді я виступив проти, бо був за статутні правила, які ми ухвалили як церква Київського патріархату.

Листи-запрошення, які патріарх Філарет надіслав напередодні архієреям, були написані на бланках Київського патріархату, який мав би бути ліквідований. Цими листами патріарх підкреслює, що прагне очолювати церкву?

Та немає ніяких спеціальних бланків. Які наштампували, на тих і розсилає. Можна було б брати бланки і Православної церкви… Я не знаю логіки, чому вчинили так, як вчинили. Якщо у мене купа листів і старі бланки, я ж повинен їх якось використовувати. Стосунки людей потрібно не з’ясовувати у площині «який бланк» і щось там з цього висмоктати. Потрібно просто з’ясувати причини протистояння, чому ви між собою не можете порозумітися.

З одного боку, Київський патріархат підписом Філарета, як предстоятеля, був ліквідований. З іншого боку, зараз він стверджує що УПЦ КП існує. І цьому є підтвердження. Як все це пояснити?

Київський патріархат ліквідований. Як юридична структура він не існує. Умовою Київського патріархату проведення собору і готовність іти на собор (об’єднавчий) було те, щоби я зняв свою кандидатуру на предстоятельство. Я зняв кандидатуру, ми ліквідували Київський патріархат. Щодо заяв Філарета, то це питання до нього, що він під цим мав на увазі.

Але в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб досі можна знайти і УПЦ КП і УАПЦ. Виходить, що патріарх Філарет правий: Київський патріархат існує?

Ці процедури повинна зробити держава. Ми ж надали документи на ліквідацію? Надали. Чому держава тримає в реєстрі і не ліквідовує – то вже питання до держави.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не пцу каже Філя
Відповісти
Українці вдячні патріарху Філарету за Томос та Православну церкви України,завжди будемо памятати і шанувати.Слава патріарху Філарету і хвала!!!
Відповісти
Розколом не рахується!
Відповісти
Останні новини
Владика Михаїл розповів про стосунки з Філаретом та статус Київського Патріархату
15 травень, 2019, 15:00