Петро Порошенко підписав закон про мову

Петро Порошенко підписав закон про мову
15 травня чинний президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Трансляція підписання велася на сторінці Порошенка у Facebook, пише ТСН.

"Наголошую, що цей закон аж ніяк не зачіпає жодної мови нацменшин, які проживають в Україні. Я пишаюся тим, що вдалося без тиску чи примусу зробити за останні 5 років так, щоб це законодавче врегулювання нікого не утискало", - сказав він.

На думку Порошенка, українцям дали право слухати українські пісні, дивитися українські фільми та читати українські книги, і люди прагнуть це робити.

"Це модно і драйвово. А не модно – не знати української мови", - додав президент.

Порошенко наголосив, що закон не роз'єднує, а об'єднує націю. "Усі ми: і влада, і опозиція - рішуче підтримали цей закон". Він додав, що довге обговорення закону про мову пішло йому на користь, а за його створення намагалися врахувати думки всіх зацікавлених сторін, які сповідують державну політику. "Єдина думка, яку ми не збиралися враховувати, - це думка Москви. Нехай займаються російською мовою", - підкреслив президент.

Він також висловив сподівання, що нова влада, ретельно проаналізувавши закон, буде імплементувати його норми в життя.

Раніше, 14 травня Верховна Рада України відхилила всі постанови про скасування ухваленого закону про функціонування української мови. Одразу ж після розгляду всіх постанов очільник Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон.

Щойно ухвалений закон відразу заблокували представники опозиції постановою про порушення регламенту. Це незначна та тимчасова перепона, але, якщо у парламенті не встигнуть проголосувати проти неї, закон про мову може потрапити на підпис вже до наступного президента.

Зеленський пообіцяв проаналізувати ухвалений закон про українську мову на дотримання Конституції на дотримання Конституції та відповідності інтересів усіх громадян України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де повний текст закону, який ніхто не бачив?
Відповісти
Ну опублікували переклад Томосу, ну прочитали... Комусь легше стало?
Відповісти