На Волині березовим соком займаються 6 заводів

На Волині березовим соком займаються 6 заводів
Перед лісовими господарствами області стоїть завдання заготовити 1100 тонн березового соку.

Конкретно переробку здійснюють шість консервних цехів ‒ Городоцький, Ківерцівський, Ковельський, Колківський, Маневицький і Цуманський, ‒ пишуть Відомості.UA.

Виготовляють в основному «Сік березовий із цукром», купажовані соки з настоями шипшини («Бадьорість»), звіробою («Свіжість»), цвіту липи («Літо»), сушеними фруктами («Поділля»), сік березовий із лимоном, березово-яблучний, березово-чорноплідногоробиновий та інші.

Крім того, Цуманський консервний цех розробив технологію виготовлення нового лікувального напою та впровадив у виробництво сік березовий оздоровчий із екстрактом стевії. У цьому напої використано природний натуральний цукрозамінник із листя лікарської рослини стевії, яка солодша за цукор у 60 разів. За своїм складом стевія ‒ своєрідний банк вітамінів, що гармонізує системи організму, відновлює вуглеводний, ліпідний і білковий обміни, підвищує захисні сили організму, нейтралізує та видаляє з нього токсини.

«Соки виготовляємо за випробуваними роками технологіями, ‒ каже начальник консервного цеху Горинського лісництва Цуманського держлісгоспу Зінаїда Рябчун. ‒ Наша продукція екологічно чиста, вироблена без будь-яких синтетичних ароматизаторів, підсолоджувачів, стабілізаторів, консервантів і інших добавок. Єдине, чого твердо дотримуємося, ‒ це чинних стандартів. Березовий сік під торговою маркою «Волиньліс» відомий не тільки в Україні, але й за її межами ‒ у Польщі, Чехії, Ізраїлі, Канаді, країнах СНД. Поляки наш сік, окрім закладів торгівлі, продають також і в аптечній мережі. З 2002 по 2007 рік 75% березового соку експортувалося за межі України. Завдячуючи тісній і плідній співпраці з польською фірмою, яка вклала значні кошти в рекламу нашої продукції, ми змогли не тільки зберегти свої консервні цехи, але й надалі розвиватися, розширювати асортимент і нарощувати виробництво».

До слова, на Волині діє модель комплексного та раціонального використання цінних природних ресурсів лісу, продуктів побічного користування ‒ березового соку, ягід, грибів, лікарських рослин. Перспективним напрямком є створення плодово-ягідних плантацій як джерела сировини для подальшого розвитку консервного виробництва. На сьогодні є 400 га плантацій, частина з яких потребує реконструкції. Заплановано створити додаткові плантації журавлини, аронії, калини, обліпихи, які є складовими для виготовлення купажованих березових соків.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
окрім того,що неможна людині споживати ті побічні продукти лісу(сік,ягоди,гриби,мед,так звані лікарські трави і всяке таке),так ще й замінники цукру...Це просто жах,одним словом...і від досвідченого технолога і "мами".... Капець просто....
Відповісти
Останні новини
На Волині березовим соком займаються 6 заводів
18 квітень, 2013, 12:17