Лучани губляться в законах, ‒ прокуратура. ВІДЕО

Лучани губляться в законах, ‒ прокуратура. ВІДЕО
Кожен лучанин може кинути свій запит до спеціальної скриньки, яка знаходиться в прокуратурі міста Луцька.

У прокуратурі міста Луцька на спеціальному стенді для громадян є всі рекомендації, роз'яснення, зразок та правила, як готувати запит на одержання публічної інформації. Більшість їх надходить в електронному вигляді. Ще запити можна приносити й особисто, - повідомили у прес-службі прокуратури.

Кожен громадянин може свій запит кинути до ось цієї скриньки, яка знаходиться в прокуратурі міста Луцька. Щодня інформацію звідси забирають і опрацьовують її.

Людей цікавить різноманітна інформація, домінуючої теми нема. Відповіді, каже прокурор прокуратури міста Луцька Наталія Марчук, надані всім без винятку вчасно.

«Тепер кожна людина може звернутися до органів влади щодо отримання публічної інформації, не пояснюючи причини отримання її. Впродовж 2012-го року до прокуратури міста Луцька надійшов 21 запит на отримання такої інформації. На переважну більшість із них запитувачам надана така інформація. Інші у відповідності до вимог закону України про «Доступ до публічної інформації» скеровано належним розпорядникам», - каже він.



Втім, прокурори бачать лише один мінус. Відколи набрав чинності новий закон «Про доступ до публічної інформації», більшість громадян почали плутати його з законом «Про звернення громадян», який діє в Україні ще з 1996-го року.

«Переважна більшість запитів на отримання публічної інформації надходила від представників ЗМІ. Також слід зазначити, що необізнаність громадян із вимогами закону України «Про доступ до публічної інформації» призводить до того, що до прокуратури міста Луцька надходять запити, які за своєю суттю є фактично зверненнями громадян», - каже Наталія Марчук.

Тому прокурори наголошують, що заяви, скарги, пропозиції, зауваження від громадян, в яких вони хочуть поновити свої права, захистити законні інтереси, розповісти про недоліки в роботі підприємств та організацій, це прерогатива закону «Про звернення громадян».

І терміни одержання відповіді на них в залежності від змісту викладеного бувають і довші. Журналіст Мирослав Ватащук працює власкором інформагентства. Часто звертається в різні установи та відомства із запитами на публічну інформацію.

«Деякі органи державної влади, районні державні адміністрації надають відповідь досить лаконічно, куцо і часто густо, які не пов»язані з предметом запитуваної інформації. Що ж стосується конкретно органів прокуратури, то доводилося співпрацювати з прокуратурою Волині. Надсилати стосовно деяких резонансних справ запити на витрати на транспортне обслуговування керівництва органів прокуратури. Відповіді надходили вчасно і в повному обсязі», - відзначив він.

Запитів-винятків, відповіді на які потрібно готувати впродовж 48 годин, у прокуратурі міста Луцька не було. А вони стосуються інформації про життя і свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ і подій, що сталися або можуть статися. Оприлюдненню не підлягає лише таємна інформація – та, що містить державну, банківську таємницю, таємницю слідства та іншу передбачену законом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лишь бы суды и прокуратура в законах не путалась, это заботит гораздо больше.
Відповісти