Що таке короткозорість і її прояви у дорослих та дітей*

Що таке короткозорість і її прояви у дорослих та дітей*
Відразу відповідь на заголовок: короткозорість, або міопія - це особливість заломлення світлових променів в оптичній системі ока.

Лікування короткозорості проводиться за допомогою окулярів, контактних лінз.

Як ми бачимо?

Рогівка та кришталик пропускають промені світла, фокусуючи їх на сітківці ока. Якщо паралельні промені від видимих об'єктів падають на око і збираються на сітківці, людина добре бачить предмети і далеко, і поблизу. Якщо ж фокус заломлення відбувається перед сітківкою, виникає короткозорість: в цьому випадку людина добре бачить предмети на близькій відстані, а віддалені предмети не видно, або видно не чітко, розпливчасто.

Міопія зустрічається і у дітей, і у дорослих.

Які ж причини короткозорості?

Як розказали лікарі офтальмологічної клініки "Світ Зору", головна причина міопії, як би дивно, це сучасний стиль життя. Так, світ стає короткозорим! Життя сьогодні влаштована так, що багато видів активності вимагають від нас дивитися на предмети поблизу: ми багато часу проводимо «в телефоні», наші діти все частіше дивляться мультфільми з планшетів, читаємо в темряві електронну книгу, екран якої дуже яскраво і контрастно підсвічується. У той же час людське око влаштоване природою так, щоб дивитися вдалину і в ідеалі - в умовах природного освітлення.
Виходить, що щодня наші очі перенапружуються, що може викликати зміни в формі ока і як наслідок короткозорість.

Схильність до міопії може бути і спадковою. Якщо обоє батьків короткозорі, то ймовірність того, що короткозорість проявиться і у дитини протягом дорослішання дуже велик

Короткозорість у школярів

Особливо активно міопія виявляється у школярів: через постійну звичку фокусування предметів на близькій відстані до очей, дитина поступово втрачає здатність добре бачити вдалину. Крім того, сучасні школярі мало гуляють протягом світлового дна: більшу частину часу діти проводять при електричному освітленні, займаючись в школі, у репетиторів або роблячи уроки вдома. У вільний час віддають перевагу спілкуванню через гаджети, які найчастіше підносять дуже близько до очей. Всі ці фактори в сукупності не сприяють збереженню здорового зору у школярів.

Перша ознака короткозорості, на який необхідно звернути увагу, - низький нахил голови, коли дитина робить уроки. При його появі необхідно відразу ж звернутися до лікаря і провести повне обстеження.

Лікування міопії (короткозорості)

Лікування короткозорості лікар може призначити тільки після детального обстеження органів зору. Доктор перевірить наявність бінокулярного зору, визначить баланс або дисбаланс окорухових м'язів, досліджує структуру ока, виміряє гостроту зору. Обстеження повинно проводитися на тлі закапування спеціальних крапель для розслаблення очей. І тільки після зіставлення і вивчення всіх отриманих даних спільно з пацієнтом буде вироблена стратегія лікування міопії.

Необхідно підкреслити: головне завдання терапії - сповільнити прогресування короткозорості, а в ідеалі - зупинити погіршення зору.

І дорослим і дітям при короткозорості в першу чергу показана правильна корекція через окуляри, м'які контактні лінзи або ортокератологічні (нічні) лінзи. Підбирає спосіб корекції лікар, спираючись на дані проведеного обстеження. У процесі підбору доктор обов'язково враховує переносимість того чи іншого виду корекції пацієнтом.

У деяких випадках може бути рекомендовано хірургічне лікування короткозорості.


Профілактика короткозорості у дітей і дорослих

Вилікувати короткозорість нехірургічним способом, повернути стовідсотковий зір неможливо. Але можна постаратися сповільнити падіння зору. Для цього потрібно об'єднати зусилля лікаря і пацієнта. Дисципліна і регулярність виконання призначених рекомендацій часто мають вирішальне значення в боротьбі з короткозорістю.

Медикаментозне лікування (вітаміни, краплі, підтримуючі препарати для очей), апаратні тренування, правильна корекція, - доктор обов'язково розпише схему лікування міопії. Але головне правило лікування і профілактики короткозорості - самостійна турбота про очі. Гігієна читання, розумний руховий режим, прогулянки в умовах природного освітлення, дозовані навантаження на очі, обов'язкова зорова гімнастика, - прості, але такі важливі дії допоможуть підтримати зір.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Що таке короткозорість і її прояви у дорослих та дітей*
29 квітень, 2019, 23:24