Цікаві та маловідомі традиції Словенії*

Цікаві та маловідомі традиції Словенії*
Як і в інших народів, у словенців є кілька унікальних традицій. Весною вони благословляють свої мотоцикли, а восени святкують повернення корів з гірських пасовищ. Щороку вони обирають королеву вина і демонструють любов до коренеплодів на Міжнародному фестивалі смаженої картоплі. З GoSlovenia ви можете дізнатися більше про цю чарівну країну та навіть особисто прийняти участь в одному з її незвичних свят.

Коров’ячий бал

Все починалося з маленького свята на честь повернення у села пастухів, які пасли корів високо в горах. Пізніше жителі долини Бохинь вирішили відзначали свято щороку в середині вересня. За останні 60 років «коров’ячий бал» став широко відомою подією. Щоб прийняти в ньому участь, з’їжджаються люди не тільки з усіх куточків Словенії, а й з інших країн.

Багаття на 30 квітня

Традиція запалювання багать у Словенії нараховує сотні років. Спочатку це робилося для містичних ритуалів, щоб допомогти Сонцю набратися сил навесні. З 1890 року на 1 травня багаттями відзначають День праці. Сьогодні дату перенесли на 30 квітня і зробили з неї швидше веселе свято, ніж метод боротьби за права трудящих.

Благословення мотоциклів

Кожну весну в містах Словенії мотоклуби організовують справжнє освячення двоколісних транспортних засобів. На найменших заходах благословляють лише кілька мотоциклів, а на великих може зібратися до десяти тисяч «залізних коней». Освячення проводять священики з надією на безпечний мотосезон.

Королева вина

Щороку словенці обирають Королеву Вина. В її обов’язки входить просування місцевих напоїв на міжнародних ринках, допомога в налагоджуванні співпраці між різними виноробними регіонами. Суддівська колегія обирає королеву з-поміж молодих незаміжніх дівчат, які добре розбираються у пов’язаних з вином питаннях (у т.ч. стосовно етикету та подачі напоїв).

Міжнародний фестиваль смаженої картоплі

З 2011 року Асоціація з визнання смаженої картоплі організовує Міжнародний фестиваль смаженої картоплі. Те, що розпочалося як невеликий захід, тепер об’єднує тисячі любителів смажених коренеплодів зі Словенії та інших країн. Щороку фестиваль проводиться в новому місті. Ресторани та організовані групи охочих готують картоплю в тридцяти різних варіаціях. Як і належить, смажену картоплю подають як основну страву. М'ясо в даному випадку вживають як гарнір.

День мертвих

1 листопада Словенія відзначає День мертвих. Місцеві жителі шанують померлих, відвідуючи кладовище, де запалюють свічки і приносять квіти до могил. Багато людей також відвідують членів сім'ї, яких вони зазвичай не бачать протягом року. Близько опівдня місцеві жителі у тиші рухають на цвинтар. Після того, як священик благословляє могили, сім'ї збираються разом на невелику вечерю. Ці традиції роблять День мертвих одним з найважливіших сімейних свят у Словенії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Словенія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.