Від потопу Луцьк врятувало водосховище в Хрінниках

Від потопу Луцьк врятувало водосховище в Хрінниках
Робота працівників Хрінниківського водосховища дозволили вберегти Луцьк від потопу.

«Нині пік повені на території нашої області припав на кінець нинішнього тижня. Вода пішла на спад... Зокрема, в річці Стир у межах Луцька ми зафіксували мінус 4 сантиметри порівняно з тим, який був рівень води два дні перед тим. А ось нижче Луцька — у Колках Маневицького району — ще йде підйом…», - цитує начальника відділу гідрології обласного гідрометеоцентру Любов Жайворонок Волинь-нова.

Звичайно, неозброєним оком якісь зміни побачити важко, бо поки що довкруг обласного центру — справжня Венеція.

До речі, залишалось тільки дивуватися, що дехто з мешканців Рованців побудувався так близько біля Стиру. Адже мали б передбачити, що річка після сніжної зими розіллється і садиба опиниться у воді. У цьому році так і сталось, про що свідчить те, як затопило міський парк.

За інформацією начальника відділу екології Луцької міськради Анатолія Гламазди, приблизно 8 мільйонів гривень запланували виділити з державного бюджету обласному центру на ліквідацію підтоплень у Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки та біля річки Сапалаївка.

Внаслідок весняної повені чимало будинків в районі Вишкова можуть сповзти у Стир.

Що вже говорити про Полісся, де цьогорічна повінь показала свій норов, і багатьом доводилось звертатись до рятувальників. Лише за добу 16 квітня вони відкачали понад три тисячі кубічних метрів талої води.

Хоч, звичайно, до великої води, яка передбачалась заздалегідь, мали б бути всі готові. Для цього, наприклад, впорядкувати меліоративні системи у населених пунктах. Завдання таке було поставлене владою. І ніби багато що зроблено.

Але коли за дорученням голови облдержадміністрації Бориса Клімчука відповідні служби співставили акти виконаних робіт із реальним станом, то довелось констатувати, що чимало актів — «липові».

«Насамперед треба відзначити, що ми очікували великої повені, але не такої затяжної. Перший її пік був ще місяць тому, другий — тепер. Щодо обласного центру, то такої великої води у Луцьку не було давно. І тільки завдяки налагодженим контактам з дирекцією Хрінниківського водосховища, яке розташоване на річці Стир у Рівненській області, ситуація не вийшла з–під контролю. За потреби шлюзи прикривали, щоб стримати воду. В області наші насосні станції працювали цілодобово. У попередні роки ми старались качати воду вночі, коли електроенергія — за пільговою ціною. Тепер було не до економії. Ось тільки прикро буває, коли бачиш, що в дворі в дядька стоїть вода, а він сподівається тільки на когось. Тим часом варто всього лиш прокопати рівчачка і спустити воду. Тут і голови сільрад повинні проявляти ініціативу. А наші спеціалісти, коли це необхідно, проконсультують, де той рівчак має пролягти, щоб комусь ще більшої шкоди не завдати. На жаль, часто виникають суперечки, де саме (на чийому городі) копати. Хоч це той випадок, коли потрібно проявити не ось таку приватницьку жилку, а подумати про благо громади», — розповів радник начальника облводгоспу Юрій Бахмачук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ця повінь пройде і забудиться. Головне щоб висновки правильні зробили. І зробили цього року відповідну роботу, щоб акти не співставляти і гроші вже хватить на такі цілі красти. В цьому мають бути заінтересовані всі.Якби насправді прочистили всі меліоритивні каналі і русла річок і річечок. Оце в суботу на р.Чорногузці в районі моста, що в Гіркій полонці було видно по зарослям біля води, що вода трохи спала. І у Луцьку було видно по воротам, що находяться на вул.Набережній, що вода спала. Цікаво, що у селі Сокиричі Ківерцівського району тече річечка Конопелька і через неї будують міст новий. Але дивлюсь щось вони його довго будуть, того року був там односторонній рух і цього зараз теж і річка ця в тому місці сильно розлилась, що в одному місці дерево впало. І саме такі маленькі річечки теж треба добре розчистити і місцями углубити. Візьміть даже нашу річку Сапалаївку та її вже давно треба було почистити і від сміття прибрати, добре що хоч того року її трохи почистили, але її треба дальше чистити від моста, що на вул.Шопена і далі в сторону вул.Винниченка і так само від моста на вул.Зої Космодемянксьої і далі в сторону 40 кварталу.
Відповісти
Ви не Небайдужий, а Неграмотний! Більше читайте і писатимете краще! Ще одне. Річка Сапалаївка тече з вулиці Задворецької (давно не Зої Космодем'янської) в бік 55 кварталу, далі 33, а далі в Теремне. Але аж ніяк не 40 кварталу! Ви, мабуть приїжджий і вивчити наше місто ще не встигли.
Відповісти
Не в Теремне тече річка, а із "Теремне". А в кінці впадає в Стир, а ни випадає з нього.
Відповісти
Із ТеремнОГО, будьте ласкаві!!!!
Відповісти
А село Гірка Полонка відміняється "в Гірці Полонці", а не "в Гіркій Полонці", оскільки тут слово "гірка" означає не різновид смаку, а невеличку гору.
Відповісти
Воля, усі друковані словники та українська вікіпедія подають наголос ГіркА Полонка. Тобто, виходить назва все ж від "різновиду смаку" як ви пишете.
Відповісти
Село Гірка Полонка пішло від того,що коли татари забирали місцевих дівчат в полон ті гірко плакали.Село Полонка має ту ж похідну назву.Гора тут ні дочого.
Відповісти
Якби ви подивилися на топографічні карти початку ХХ ст. то могли б побачити, що на місці теперішнього села був топонім "фільварк Гірка" (гадаєте, від слова "гіркий"?)
Відповісти
Останні новини
Від потопу Луцьк врятувало водосховище в Хрінниках
22 квітень, 2013, 11:35