Як розпізнати нестачу вітаміну D в організмі?*

Як розпізнати нестачу вітаміну D в організмі?*
Вітамін D, на відміну від інших вітамінів, одночасно діє і як гормон. Кожна клітина тіла має рецептори для нього. Через те забезпечення достатньої кількості вітаміну D в організмі є особливо важливим. За різними оцінками, в усьому світі його дефіцит відчувають близько 1 млрд. людей. В країнах, розташованих ближче до екватору, ця проблема є менш вираженою. Під сонячними променями шкіра самостійно виробляє велику кількість вітаміну. Але часто дефіцит d3 потрібно усувати за допомогою спеціальних харчових добавок. Щоб зробити це вчасно, потрібно вміти розпізнавати симптоми небезпечного стану.

Часті хвороби

Одна з найважливіших функцій вітаміну D полягає у підтримці сильної імунної системи, яка може боротися з вірусами та бактеріями. Якщо ви часто хворієте (особливо на застуду чи грип) це може вказувати на нестачу вітамінів. Кілька великих досліджень показали зв'язок між таким дефіцитом та інфекційними захворюваннями дихальних шляхів, таких як застуда, бронхіт і пневмонія.

Втома

Відчуття постійної втоми може бути викликане різними причинами, і дефіцит вітаміну D є однією з них. Різні дослідження виявити різний зв'язок між нестачею цих органічних сполук та швидкою втратою енергії.

Біль у кістках і спині


Вітамін D допомагає підтримувати здоров'я кісток. Він покращує засвоєння кальцію організмом, знижує ймовірність виникнення больових відчуттів. Одне з досліджень показало, що люди з дефіцитом вітаміну D мали майже вдвічі більше шансів відчути біль у кістках ніг та ребрах в порівнянні з тими людьми, які не мали нестачі вітаміну.

Через дефіцит вітаміну D може виникнути й біль у м’язах різних частин тіла.

Депресія

Депресивний настрій також може бути ознакою дефіциту вітаміну D. На це вказують результати деяких експериментів. Однак поки що це не є точно встановленим симптомом нестачі даної органічної сполуки. Деякі контрольовані дослідження показали, що вживання вітаміну D допомагає побороти депресію, у т.ч. сезонні погіршення настрою.

Порушення загоєння ран

Повільне загоєння ран після операції або травми може бути ознакою того, що рівень вітаміну D занадто низький. Деякі дослідження показали, що цей вітамін стимулює утворення сполук, які пришвидшують відновлення м’яких тканин.

Втрата кісткової маси

Вітамін D відіграє вирішальну роль в абсорбції кальцію та метаболізмі кісток. Багато літніх людей, яким поставлено діагноз втрати кісткової тканини, вважають, що їм потрібно приймати більше кальцію. Проте ця проблема може бути викликана погіршеною засвоюваністю мінералу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як розпізнати нестачу вітаміну D в організмі?*
25 червень, 2018, 15:05