Що робити, якщо польський працедавець не виплачує зарплатню?*

Що робити, якщо польський працедавець не виплачує зарплатню?*
Польське законодавство суворо відноситься до захисту прав працівників. Це стосується як громадян країни, так і приїжджих з-за кордону. Робота в Польщі на заводі для багатьох українців означає можливість пристойно заробляти і повернутися додому з великою сумою грошей. Але що потрібно робити, якщо недобросовісний працедавець стає на заваді здійсненню цих бажань? Захищати свої трудові права можна і потрібно.

Як захиститися від обману?

Найкращий спосіб отримати гроші – не допустити подібної ситуації зовсім. Основні поради для цього:

• Обов’язково укладайте трудовий договір. Без нього важко довести сам факт роботи на тому чи іншому підприємстві. Найкращим є вид договору «umowa o pracę». Від передбачає ретельне виконання усіх вимого трудового законодавства.
• Ретельно вибирайте підприємство. Не погоджуйтеся на першу-ліпшу пропозицію. Дізнайтеся про умови працевлаштування. Які гарантії надаються? Чи є позитивні/негативні відгуки про компанію?
• Фіксуйте порушення на фото чи відео. Будь-які докази можуть стати в нагоді при вирішенні питання в суди чи в досудовому порядку. Часто працедавець віддає гроші, як тільки розуміє, що підлеглий може і хоче скаржитися в контролюючі органи.

Скаржитися можна до трудової інспекції (Państwowa Inspekcja Pracy), трудового суду (Sąd pracy) чи неспеціалізованих судів. Нижче описані основні методи вирішення проблеми.

Wezwanie do zapłaty

Wezwanie do zapłaty – це письмове звернення до працедавця з вимогою погасити борг по заробітній платі. Цей інструмент активно використовують в різних сферах бізнесу. За необхідності можна швидко знайти і скачати бланк звернення в інтернеті. Бажано додати до бланку копію трудового договору.

Якщо для перерахування зарплати було відкрито банківський рахунок, варто отримати виписку з нього. Вона покаже, що надходжень коштів не було. Обовязково фіксуйте факт передачі звернення. Добре підходить для цього замовний лист.

Państwowa Inspekcja Pracy

Найзручніший спосіб звернення в трудову інспекцію – через онлайн-форму на офіційному сайті відомства. Також це можна зробити особисто, через вповноваженого представника, звичайним чи електронним листом. На сайті Państwowa Inspekcja Pracy є докладна інструкція для оформлення звернення. Інспектор повинен відреагувати на нього і зв’язатися з вами для відповіді.

Судовий розгляд

Суд обирається за місцем працевлаштування. Якщо сума боргу перевищує 75 000 злотих, позов скеровується до Окружного суду. В інших випадках ним займатиметься Районний суд. Позов складається лише польською мовою. Дуже бажано скористатися для цього допомогою адвоката.

Якщо сума заборгованості не перевищує 50 000 злотих, робітник повністю звільнюється від судового збору. В інших випадках потрібно заплатити 5% від суми боргу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: робота
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.